konfiguracja karty sieciowej i internetu u dostawcy UPC

Pomoc dotycząca instalacji systemu
suttee

konfiguracja karty sieciowej i internetu u dostawcy UPC

Post autor: suttee »

Witam,

Na początku bardzo chciałbym przeprosić, jeśli piszę temat w złym dziale, ale Linux jest czymś nowym dla mnie i nie wiem "z czym to się je". Teraz do meritum, tak więc posiadam komputer o następujących parametrach:
Płyta główna : Gigabyte GA-EP45-DS3 (Intel P45)

Procesor : Intel Core2 Quad Q9550 2.83 GHz BOX (LGA775, 64bit)

Pamięć RAM : DDR2 4x2048MB PC-800 GeIL Black Dragon LED Quad CL5 5-5-15 (GB28GB6400C5QC)

Karta Graficzna : Radeon HD4870X2 PCI-E Gigabyte GV-R487X2-2GH-B DDR5 2 GB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit)

Dyski : WD Caviar Black 750 GB (ATA/300, 32MB, 7200) [WD7501AALS] / 2 dyski

Napęd optyczny : LG DVD+/-RW GH20LS15 SATA LightScribe BOX (czarny)

Obudowa : Chieftec BH-02B-B-B/5 wiatraków : 4 x 92 mm , 1 x 120 mm

System operacyjny: Microsoft Windows Vista Ultimate SP1 PL OEM 1-pack DVD (64-bit) (66R-02104)

Stacja dyskietek : Alps 1.44MB 3,5´´

Zasilacz : Chieftec CFT600-14CS (600W), aktywne PFC (1x140mm z automatyczną regulacją)

Monitor : Telewizorl LCD Panasonic TX-26LE60P

Windows Vista Ultimate x64

Problem pojawia się ze sterownikami do płyty głównej (już szukałem przez Google i mam wątpliwości). Chodzi o to, iż mam internet z UPC , realizowany przez połączenie lokalne (i do tego są wymagane sterowniki do płyty głównej by internet działał - jak instalowałem Windowsa i zainstalowałem sterowniki to od razu miałem połączenie z Siecią i dokładnie o to samo mi chodzi pod Linuksem.

I jeszcze skąd mam pobrać plik .iso? Pobrałem obraz z OpenSuse i jak chciałem nagrać to wyskoczył mi taki komunikat:
http://iv.pl/images/5vrsuwr94eipdzhkoty.jpg
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Instalowałeś na tym jakiegoś linuksa? Nie? To zainstaluj, a potem - jeśli wystąpią problemy - napisz jakie.
Suse ma swoje forum, gdzie prawdopodobieństwo udzielenia Ci bardziej merytorycznych odpowiedzi (jak już nadejdzie czas, tzn. będą jakieś problemy).
Cóż, na obrazku masz wyraźnie napisane (po polsku), że chcesz nagrać coś o większym rozmiarze niż wynosi wielkość dostępnego miejsca.
Jakby tu powiedzieć (by było jak najłagodniej): podpuszczasz?
suttee

Post autor: suttee »

Nie podpuszczam, tylko nie chcę instalować w ciemno. Wiem co jest napisane na obrazku - proszę nie robić żadnych sugestii. A jak miałbym napisać że mam problemy jeśli nie będę miał połączenia z internetem?
Widzę, że na forum Debiana nie dowiem się nic i jak już zostało wspomniane zostaje mi open SUSE lub coś innego.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Na forum Debiana dowiesz się. Także i na innych, pod jednym warunkiem: zadasz pytanie, a wcześniej sobie nieco trudu. Prawdopodobieństwo, że ktoś na tym forum ma zainstalowane SuSE na dokładnie takim samym komputerze jak Ty graniczy z cudem, choć te się zdarzają.
Chcesz wiedzieć, czy działa Ci określona dystrybucja? Najczęściej obecnie mają one odpowiedniki w livecd. Najprościej ściągnąć, odpalić i zobaczyć czy działa. I to sytuacja, która zdarza się bardzo często, co nie znaczy, że zawsze. Jeśli tak, to zainstalować, jeśli nie, bądź co bardziej prawdopodobne - nie wszystko działa tak jak należy, to wówczas dopiero można zidentyfikować problem i spróbować na niego odpowiedzieć.
I jeszcze jedno. Należy zadawać konkretne pytania. Co znaczy:
suttee pisze:I jeszcze skąd mam pobrać plik .iso?
?
Jaki plik .iso? Debiana? Suse (skoro o nim piszesz)? Generalnie wchodzisz na dystrybucję, którą chcesz i pobierasz. Filozofia żadna. Gdzie zatem leży problem?
A co do obrazka - ja niczego nie sugeruję - Ty natomiast nie zadajesz pytania, na które można odpowiedzieć. Przepraszam, ale duchem świętym nikt nie jest i nie będzie wiedzieć o co Ci chodzi.
ODPOWIEDZ