pomoc w instalacji i konfiguracji oraz doborze Linuksa

Ogólne pytania dotyczące systemu
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

zenekblack pisze:
Karta grafiki: VIA Chrome9 HC IGP (lokalizacja: Magistrala PCI 1, urządzenie funkcja0)
Karty sieciowe: bluetooth PAN Network Adapter 8187 Wirelless 802.11g54Mbps USB 2.0 Network Adapter
Via Rhin II Fast Ethernet Adapter
Komputer: wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
procesor/y: Intel Core Duo CPU T2450 @ 2.00Ghz

Coś jeszcze mam dodać to napisz, to poszukam i napiszę :D

Firma VIA zaczęła współpracę ze środowiskiem Open Source i uruchomiła stronę ze sterownikami portal adres:
Portal Via dla Linuksa
tu dwa linki o incjatywie
FrazPC

PCLab.pl

Z tego wynika, że większych kłopotów nie powinno być bo podzespoły Intela raczej nie sprawiają problemów

pozdrowienia
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

zenekblack pisze:Karta grafiki: VIA Chrome9 HC IGP (lokalizacja: Magistrala PCI 1, urządzenie funkcja0)
Karty sieciowe: bluetooth PAN Network Adapter 8187 Wirelless 802.11g54Mbps USB 2.0 Network Adapter
Via Rhin II Fast Ethernet Adapter
I to trzeba było od początku.
Prawdopodobieństwo zainstalowania Debiana 5 na komputerze z Chrome9, tak by dobrze pracowało środowisko graficzne graniczy z cudem. Być może jest to możliwe, ale doktorat łatwiej napisać z fizyki kwantowej ]http://linux.via.com.tw/support/downloadFiles.action[/url] - zresztą możesz ściągnąć paczkę i przeczytać pdf co i jak należy ustawić.
Można też spróbować - bo tak działałem przez długi okres czasu pod Debianem - zainstalować Debiana Etch - KDE/Gnome powinny działać prawidłowo, jeśli nie działają, to oznacza, że trafiły tam już nowsze Xy, zatem trzeba wziąć najstarszą możliwą wersję. Jeśli w środowisku graficznym touchpad działa zbyt opieszale to sięgnij po temat o touchpadzie i bodaj Fujitsu-Siemensie na tym forum; znalezioną tam modyfikację xorg.conf wklej w swój, w razie potrzeby zrestartuj Xy i mysz już będzie działać prawidłowo. Po zainstalowaniu możesz zrobić sobie odpowiedni upgrade do porządanej wersji, czy to Lenny, czy to Sid, tylko musisz wszelkie pakiety związane z Xami określić jako niezmienialne, albo po instalacji nowych Xów podmienić im stary xorg.conf stworzony przy instalacji systemu, a po zmianach z myszą (jeśli to jeszcze zadziała).
W przypadku jakichkolwiek problemów ze środowiskiem graficznym, urchamiasz je na driverze vesa. Chodzi. Nie stosuj unichome, openchrome dostępnych w niektórych repozytoriach, bo niestety nie prowadzi to do dobrych rezultatów.
VIA Rhino - jest modułem w kernelu instalowanym bez problemu, zatem karta sieciowa ethernet winna Ci działać prawidłowo.
Bluetooth winien być obsługiwany po zainstalowaniu odpowiednich paczek (w Synaptiku/Adepcie zrobisz to bez problemów) - raczej nie spotkałem się z problemami w obsłudze bluetooth przez linuksa. Jak się pojawią to dopiero wówczas daj, ale jakiś konkret.
Jeśli chodzi o kartę wifi - to stwierdzenie że masz "Wireless 802.11" nic nie mówi. To jest standard, w którym działa ta Twoja karta, a nie konkretny jej model, a to jest istotne. Gdzieś wyżej piszesz coś o Ralinku, ale... sorry - chciałbym zobaczyć konkret, czyli to co wypluwa z siebie polecenie lspci wydane z konsoli w linuksie.

PS: Pamiętaj, że z tą kartą Compiz itp. nie będą chodzić i za każdym razem próba ich uruchomienia skończy się krachem środowiska graficznego. Reszta powinna działać bez najmniejszych problemów.
PS2: Inne problemy, jak z drukarką itp., o których wspominasz musisz jakoś usystematyzować. Zgodnie z regulaminem tego forum: jeden problem - jeden wątek. Inaczej się nie da ;)
PS3: W dalszym ciągu - skoro taki był temat tego wątku - polecane dystrybucje to: Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu (w zależności od preferencji dotyczących środowiska graficznego), Linux Mint (to taki Ubuntu+), Mandriva, ewentualnie np. SimplyMEPIS lub Knoppix. Niestety nie polecam SuSE, bo prawdopodobnie na tej karcie będzie chodzić bardzo opieszale. Możesz zresztą sprawdzić ściągając livecd.
groszyn

Post autor: groszyn »

Witam.
Mam małą prośbę, o dobranie plików z sytemem Debian, na płytkę bootująca do laptopa:

Nazwa producenta: ACER EMACHINES NB EME510 - 301G16mi+2GB
Typ procesora INTEL
pavbaranov
Senior Member

groszyn pisze:Mam małą prośbę, o dobranie plików z sytemem Debian, na płytkę bootująca do laptopa:

Kod: Zaznacz cały

www.sidux.com
Jest już wybrana. Dodatkowo masz od siduksa wsparcie dla Acerów. A Sidux, to praktycznie Debian Sid.
groszyn

Post autor: groszyn »

A jakiś nie live?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532

Ten livecd też nadaje się do instalacji.
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

Posiadam kartę graficzną VIA UniChrome PRO IGP i mam Debiana Lenny. Używam sterownika openchrome i mi działa dobrze, lecz nie ma akceleracji 3d, której zresztą nie potrzebuję (da się żyć bez efektów graficznych, a w gry nie gram). Jeżeli ktoś by był zainteresowany mogę zamieścić mojego xorg.conf. Miałem do niedawna Ubuntu 8.10 - ten sam xorg.conf działa w Lennym.

edit: Piszę teraz z Ubuntu, bo mam go na stacjonarce na której jest net. Lennego mam na laptopie (z tą nieszczęsną via).
pavbaranov
Senior Member

wojak pisze:Jeżeli ktoś by był zainteresowany mogę zamieścić mojego xorg.conf.
Pokaż, lub prześlij mi jeśli możesz tego xorga. Xorg z Kubuntu 8.10 na pewno nie działa pod Lenny. Myślę, że jest to usilna próba Lenny, do wstawienia driverów openchrome, bo wówczas właśnie występują problemy (nb. w ostatniej wersji Lenny'ego, także z touchpadem).
Akceleracja 3D ma być dostępna za jakiś czas, jak VIA udostępni nowy sterownik, który obejmie Unichrome9. Jak na razie - wg VIA - udostępnia "akcelerację 2D" dla tych kart i 3D dla innych. Problem, że driver z VIA też nie działa ;)
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

Proszę:

Kod: Zaznacz cały

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by failsafeDexconf, using
# values from the debconf database and some overrides to use vesa mode.
#
# You should use dexconf or another such tool for creating a "real" xorg.conf
# For example:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
	Option		"XkbOptions"	"lv3:ralt_switch"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Synaptics Touchpad"
	Driver		"synaptics"
	Option		"SendCoreEvents"	"true"
	Option		"Device"	"/dev/psaux"
	Option		"Protocol"	"auto-dev"
	Option		"HorizEdgeScroll"	"0"
EndSection
Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
	Boardname	"via"
	Busid		"PCI:1:0:0"
	Driver		"openchrome"
	Screen	0
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
	Vendorname	"Generic LCD Display"
	Modelname	"LCD Panel 1280x800"
	Horizsync	31.5-50.0
	Vertrefresh	60.0 - 65.0
  modeline  "640x480@60" 25.2 640 656 752 800 480 490 492 525 -vsync -hsync
  modeline  "800x600@56" 36.0 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync
  modeline  "800x600@60" 40.0 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync
  modeline  "1024x768@60" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -vsync -hsync
	Gamma	1.0
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Device		"Configured Video Device"
	Monitor		"Configured Monitor"
	Defaultdepth	32
	SubSection "Display"
		Depth	32
		Virtual 1280   800
		Modes	"1280x800@60"	"1024x768@60"	"800x600@60"	"640x480@60"
	EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
	Identifier	"Default Layout"
  screen 0 "Default Screen" 0 0
	Inputdevice	"Synaptics Touchpad"
EndSection
Section "Module"
	Load		"glx"
	Load		"GLcore"
	Load		"v4l"
EndSection
Section "device" # 
	Identifier	"device1"
	Boardname	"via"
	Busid		"PCI:1:0:0"
	Driver		"openchrome"
	Screen	1
EndSection
Section "screen" # 
	Identifier	"screen1"
	Device		"device1"
	Defaultdepth	32
	Monitor		"monitor1"
EndSection
Section "monitor" # 
	Identifier	"monitor1"
	Gamma	1.0
EndSection
Section "ServerFlags"
EndSection
pavbaranov, jeżeli masz jakiś pomysł jak usprawnić ten config to proszę podziel się informacją :)

edit: chipset VN800, model laptopa ICom SmartBook 5205 - staroć i cienizna. Kupiłem okazyjnie w styczniu 2007 r.
pavbaranov
Senior Member

wojak Dzięki, reszta poszła na pw.
ODPOWIEDZ