Mam Debiana, a chciałbym oprócz niego zainstalować CentOSa, ale bez Xów.
Tak wygląda mój dysk:
http://th.interia.pl/51,gd96592e42071100/3_i850146.jpg
Co mam zrobić, aby móc zainstalować drugi system? Załóżmy, że 10 GB na niego przeznaczę. Wystarczy 'okroić' /dev/hda1, aby powstała kolejna partycja, kazać przy instalacji, aby zainstalował właśnie tam i to tyle? Trzeba będzie później coś konfigurować np.: gruba?
[+] Debian i CentOS na jednym dysku...
-
- Beginner
Re:Debian i CentOS na jednym dysku...
Witaj!
10 GB wystarczy. Mam teraz przy KDE na / zajęte ok. 4 GB.
Nie wiem czy GParted ewentualnie przenosi istniejące dane przy przycinaniu partycji, ale gdy na końcu nie masz danych to utworzysz nową partycję bez kłopotu również za pomocą instalatora (lepiej jednak zrobić to wcześniej przed instalacją).
Instalator CentOS-a może zainstalowac nowego GRUB-a i robi to lepiej od tego z Debiana np zawsze prawidłowo rozpoznawał OS-y i dyski , ale także bez kłopotu dopiszesz nową instalację do istniejącego.
Instalator CentOS-a jest tak samo intuicyjny jak Debiana i prowadzi za rączkę.
Pozdrowienia
10 GB wystarczy. Mam teraz przy KDE na / zajęte ok. 4 GB.
Nie wiem czy GParted ewentualnie przenosi istniejące dane przy przycinaniu partycji, ale gdy na końcu nie masz danych to utworzysz nową partycję bez kłopotu również za pomocą instalatora (lepiej jednak zrobić to wcześniej przed instalacją).
Instalator CentOS-a może zainstalowac nowego GRUB-a i robi to lepiej od tego z Debiana np zawsze prawidłowo rozpoznawał OS-y i dyski , ale także bez kłopotu dopiszesz nową instalację do istniejącego.
Instalator CentOS-a jest tak samo intuicyjny jak Debiana i prowadzi za rączkę.
Pozdrowienia
-
- Beginner