[+] automatyczne wykrywanie sieci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
simperium

[+] automatyczne wykrywanie sieci

Post autor: simperium »

Witam, przy instalacji Debiana sam próbuje sobie wykryć sieć i wychodzi mu to raz lepiej, raz gorzej.
Ponieważ coś namieszałem w swoich ustawieniach, a te domyślne działały względnie dobrze, czy istnieje możliwość (bez ponownego instalowania systemu) by Debian sam jeszcze raz wszystko sobie wyszukał, dokładnie tak, jak podczas instalacji systemu?

Dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Oczywiście, domyślam, że to LAN i dhcp, podaj więcej szczegółów to jest szansa, że coś zaradzimy...
simperium

Tak, tak: sieć lan i dhcp.

Co do szczegółów, popełniłem szkolny błąd - mianowicie zawsze hulał internet na ustawieniach domyślnych, jednak próbowałem go przyśpieszyć (sieć pozwala na ściąganie z prędkością 50megabitów, a komputer nie ściągał szybciej niż 2) i mieszałem, mieszałem i tak namieszałem, że szybciej i łatwiej będzie spróbować odpalić mu te automatyczne wyszukanie ustawień sieci od nowa, gdyż teraz to w ogóle sieć całkowicie nie działa ;) .

Dodam na koniec dziwną rzecz, którą zauważyłem:
w Ustawieniach sieci Adres TCP/IP mam ustawiony na automatycznie (DHCP), jednak, gdy podglądam zakładkę Interfejsy sieciowe (w KDE -> ustawienia sieci) to mam tak:
intefejs: eth0
adres ip: 169.254.xx.xx - i to jest dziwne, gdyż mam sieć na routerze, a więc chyba powinien być w stylu 10.11.xxx.xxx (wszystkim komputerom korzystającym z routera TAKI adres wewnętrzny przypisałem).

Przypuszczam, że może mam źle ustawioną bramę domyślną (aktualnie jest pusta) i pewnie coś w systemie nazw domenowych (dns) nagrzebane?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
markossx
Beginner

Post autor: markossx »

Nadal za mało danych:
Podaj:

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a

cat /etc/network/interfaces

route -n
Adres routera od strony LAN.

Adres, który podałeś 194... jest z puli APIPA więc na pewno masz zamieszane w ustawieniach.
simperium

Próbowałem coś tam mieszać, szukać, ale w końcu postawiłem system na nowo, więc temat jest nieaktualny.
Ale i tak dziękuję za pomoc!

:-D
ODPOWIEDZ