Witam.
Męczy mnie to już od dłuższego czasu. Pewnego dnia postanowiłem wybrać jeden konkretny program pocztowy i być mu wiernym. Głównym kryterium na podstawie którego wybierałem to działanie na różnych systemach operacyjnych. Po głębszej analizie pozostały mi do wyboru IceDove (ThunderBird), Novell Evolution i Claws Mail. Po przetestowaniu uznałem, że IceDove jest za ciężki jak na mój skromny sprzęt, a z dwóch pozostałych padło na Evolution, ze względu na kalendarz. Wszystko byłoby super, ale...
Zauważyłem, że w Evolution nie ma opcji usuwania maili na serwerze, które zostały usunięte z programu. Jeżeli chciałbym na jakimś innym komputerze sprawdzić sobie pocztę, to muszę się przebijać przez masę maili, które już usunąłem w programie. Mija się to trochę z celem, bo przecież po to chcę używać programu, żeby przez web się nie męczyć. Z drugiej strony jest opcja, która pozwala usuwać, ale wszystkie wiadomości z serwera, a mam takie, których nie chcę usuwać.
Pytanie jest - czy da się jakoś zmusić Evolution do usuwania tylko tych konkretnych maili z serwera? Może jakaś wtyczka? Googlowanie wcale mi nie pomogło, może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Jeżeli ktoś wie czy Claws Mail da się do tego zmusić (na tym programie mocno się nie skupiałem) to również proszę o informacje?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Evolution i usuwanie wybranej poczty na serwerze
W moich poszukiwaniach odkryłem, że przez IMAP usuwam wiadomości bezpośrednio na serwerze. Dlatego tu bardziej chodzi o synchronizację przez POP3, bo niektóre serwisy nie udostępniają protokołu IMAP. A mam kilka kont. Ale nic to, postaram się jeszcze skontaktować z deweloperami czy o czymś takim nie myśleli 
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.
Przez POP zdaje się nie ma możliwości synchronizacji poczty, a jeżeli bardzo Ci na tym zależy, możesz założyć konto na Gmailu, na którym:
- 1. ustawisz przekierowanie poczty z pozostałych kont (może być nawet via POP3, wtedy mógłbyś nawet usuwać wiadomości z tych kont. Wedle uznania i miejsca na serwerach, oczywiście
. ),
2. dodasz etykiety dla poszczególnych kont (żeby je łatwiej rozróżniać),
3. ustawisz wysyłanie z tych kont,
4. a dalej w Evolution już z górki, ustawiasz synchronizację przez IMAP w Gmailu i voila.
Chcesz przez to powiedzieć, że przy przekierowaniu poczty na konto Gmail mogę usuwać wiadomości z innych serwerów? Sprawdzałeś to w praktyce? Jeżeli tak się da to dobrze, bo na Gmailu też mam konto 
P.S. Trochę sceptycznie podchodzę do odpowiedzi "nie da się", bo z takiej opcji korzystałem w IceDove i w Operze. Tylko kwestia jak to tam jest rozwiązane, może w Evolution dałoby się coś podobnego zaimplementować. Ale póki co jakoś muszę sobie radzić

P.S. Trochę sceptycznie podchodzę do odpowiedzi "nie da się", bo z takiej opcji korzystałem w IceDove i w Operze. Tylko kwestia jak to tam jest rozwiązane, może w Evolution dałoby się coś podobnego zaimplementować. Ale póki co jakoś muszę sobie radzić

Nie mówię, że się w ogóle nie da, po prostu o takich rzeczach czytałem na różnych forach, jak tego szukałemsupergrey pisze:Chcesz przez to powiedzieć, że przy przekierowaniu poczty na konto Gmail mogę usuwać wiadomości z innych serwerów? Sprawdzałeś to w praktyce? Jeżeli tak się da to dobrze, bo na Gmailu też mam konto ]
Przyznaję, że w praktyce nie sprawdzałem, ale Gmail takie opcje umożliwia. Jakby co, to tu masz linka, pod którym oni to wyjaśniają ładniej niż ja: http://mail.google.com/support/bin/answ ... swer=21289.
supergrey pisze:P.S. Trochę sceptycznie podchodzę do odpowiedzi "nie da się", bo z takiej opcji korzystałem w IceDove i w Operze. Tylko kwestia jak to tam jest rozwiązane, może w Evolution dałoby się coś podobnego zaimplementować. Ale póki co jakoś muszę sobie radzić![]()

Genialnie :-D Może nie dokońca jest to rozwiązanie ale fakt, że tak się da oznacza, że można to jakoś podpiąć pod Evolution. Dziękuję bardzo.jaqbeu pisze:Jedyny sposób, jaki (na razie) udało mi się znaleźć to usuwanie przez telnet. Opera i IceDove pewnie to jakoś zautomatyzowały u siebie "w bebechach"Jakby co, tutaj masz (po angielsku), jak to zrobić
Jeżeli chodzi o gmail, to (jeśli dobrze zrozumiałem tekst podany w linku) usuwanie wiadomości z innego serwera działa podobnie jak to w Evolution, więc nie wiele to pomaga. Ma za to jeden plus - maile, których nie chce usuwać miałbym zawsze dostępne przez www na gmailujaqbeu pisze:Przyznaję, że w praktyce nie sprawdzałem, ale Gmail takie opcje umożliwia. Jakby co, to tu masz linka, pod którym oni to wyjaśniają ładniej niż ja ]http://mail.google.com/su...py?answer=21289[/url].

Pozdrawiam.