[+] £

Pomoc dotycząca instalacji systemu
etyre

[+] £ączona aktualizacja systemu z płyty CD i internetu

Post autor: etyre »

Cześć, mam pewien problem. Od pewnego czasu używam Debiana Etch, jednak chciałbym zrobić update do lennego, może nawet Sida. Problemem jest jednak mała przepustowość mojego łącza, tak więc nie mogę np. ściągnąć 600MB (tj. w rozsądnym czasie). Mam jednak CD 1 Lennego, ale kiedy chcę zrobić aktualizację z samego CD występuje około 35 konfliktów i z aktualizacji z samej płyty nici.

Tu pojawia się moje pytanie: czy istnieje taka możliwość, żeby aktualizację przeprowadzić z CD i z internetu? Jeśli tak, to jak można to zrobić? Chodzi o to, żeby konflikty były rozwiązane przez pobranie odpowiednich pakietów z internetu, a reszta z płyty (a pakiety z płyty można będzie zaktualizować później i zajmie to mniej czasu).

Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno.
Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Pakiety to takie cholerstwo, że zależności są spełnione pakietem w odpowiedniej wersji, więc nawet jeśli ustawisz najwyższy priorytet płyty z Lennym, to i tak wiele pakietów będzie miało nowsze wersje w repozytoriach FTP. Jeśli dalej jesteś zainteresowany takim mieszaniem, to proponuję lekturę wątku. Wydaje mi się też, że obecne pakiety z Lennego musiałbyś skopiować do /var/apt/cache/packages i ,,poinformować'' menadżera że takowe tam są.
etyre

Dobrze, dziękuję.
Tak się zastanawiam, czy opłaca mi się poświęcać tyle energii, aby osiągnąć taki rezultat. W sumie to może od razu lepiej pobrać wszystko z sieci. Ktoś może mi powiedzieć, czy istnieje możliwość pobrania aktualizacji "na raty"? W tym sensie, że np. dziś pobiorę 150MB, jutro tak samo itp.?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Programy z serii *get. Ale w Twoim wypadku zainteresowałbym się torrentami. Instalujesz jakiegoś klienta u siebie i ściągasz kiedy chcesz. Zakładając że koniecznie chcesz obejść się _bez_ netinstallki.
etyre

Nie, nie; pytam się właśnie, czy mogę zrobić jakoś aptitude -P upgrade (czy jakoś tak, pisze z pamięci :P) "na raty"?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Nie zaleca się używania systemu przy przerywanych aktualizacjach. Co nie oznacza że się nie da. Po prostu ryzykujesz że za którymś razem nie wznowisz aktualizacji i wysypiesz sobie system.
etyre

No cóż, dobrze, dziękuję za informacje :)
Postaram się inaczej to rozwiązać :)

Jeszcze raz, bardzo dziękuję!
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

[quote="etyre"]Nie, nie]
Jasne, dajesz:

Kod: Zaznacz cały

aptitude -P upgrade
gdy chcesz przerwać wciskasz poprostu CTRL +C, i aptitude kończy pracę i przestaje ściągać, potem uruchamiasz jeszcze raz aptitude -P i zaczyna ściągać od tego co jeszcze nie zostało pobrane, nic nie ma prawa się uszkodzić.

To o czym pisze lis6502, że jest niebezpieczne, to tylko w przypadku gdy przerwiesz podczas instalacji pakietów, a nie ściągania, a pakiety zaczynają się instalować dopiero jak ściągną się wszystkie, więc nie masz czego się obawiać.
etyre

Tak! Dziękuję!
Właśnie zacząłem aktualizację, wcześniej zrobiłem sprytny trik polegający na tym, że odinstalowałem open-office, gimpa i kilka innych pakietów, które zajmowały najwięcej miejsca (darowałem sobie usunięcie gnoma i sterowników do ati:P). Mam ściągnięte te pakiety (nie ma to jak kawiarenki internetowe), później ew. je sobie zainstaluję i zrobię aktualizację.

W każdym razie, jeszcze tylko około 12h do końca aktualizacji, ew. skończę jutro albo po nocy.

Pozdrawiam i bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ