Debian instalacja na HP Pavilion dv5-1020ew

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fender666
Beginner

Debian instalacja na HP Pavilion dv5-1020ew

Post autor: fender666 »

Cześć Wam wszystkim na początku mam pytania dotyczące instalacji na laptopie takim jak w Temacie. Powiedzcie mi jak wygląda obsługa kamery, karty wi-fi, aplikacji Quick... itd. chcę bardzo mieć zainstalowanego Debiana Lenny na swojej perełce ale właśnie boję się konsekwencji instalacji sterowników. Zaznaczam również, ze szukałem sterowników pod Linuksa na oficjalnej stronie producenta, niestety nie ma.
[hide:05b7eb02a1]Bardzo proszę jeśli ktoś wie to proszę o kontakt na gg: 4152316, [/hide:05b7eb02a1]albo napisać w odpowiedziach jak go poprawnie zainstalować i skonfigurować żeby śmigało wszystko ładnie. Bardzo również proszę o nie pisanie w odpowiedziach wiadomości typu: http://www.Google.pl, ponieważ ja proszę o pomoc Was, a nie Google.pl. Mam nadzieję, że jesteście mi w stanie szybko pomoc po prostu z Vistą nie idzie wytrzymać chyba mnie sami rozumiecie. Pozdrawiam Was wszystkich i czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Re: Debian oraz HP Pavilion dv5-1020ew

Post autor: Inquistor »

fender666 pisze:chcę bardzo mieć zainstalowanego Debiana Lenny na swojej perełce ale właśnie boję się konsekwencji instalacji sterowników.
A nie możesz po prostu zainstalować Lennego nie usuwając przy tym Windowsa Sprawdzisz co działa a co nie i jeśli nie będziesz w stanie uzyskać pożądanego efektu na Linuksie to po prostu usuniesz Debiana i zostanie Ci stary dobry Windows. Bez żadnych konsekwencji.

A tak przy okazji:
RTFM
adnix
Beginner

Post autor: adnix »

Ze sterownikami nie powinno być problemów. Większość (albo wszystkie) powinna zostać wykryta automatycznie. Zawsze możesz ściągnąć sobie wersję Ubuntu i uruchomić z LiveCd. Jeżeli wszystko będzie śmigać to Debian z pewnością również sobie poradzi. Z drugiej strony, jak na początek polecam zapoznać się z bardziej zautomatyzowanym Linuksem np. Ubuntu a później jak nabierzesz doświadczenia przesiąść się na Debiana.
fender666
Beginner

Powiem tak, ogólnie mam lekkie doświadczenie jeśli chodzi o Debiana. Największym kłopotem właśnie są sterowniki. Wiem jakie miałem z nimi problemy jeśli chodzi o NVidię, a teraz mam ATI. A tak jak mówił Inquistor wezmę sobie do serca RFTM. Tzn ogólnie chodzi mi o to żeby był jeden system a wiem ze Debian jest niezawodny czy nie mam racji? A powiedzcie mi jak wygląda np. użytkowanie jakichkolwiek programów Adobe na Linuksie bo słyszałem rożnie opinie, a sam nie testowałem a wiem że macie na pewno większe doświadczenie prawda?
adnix
Beginner

Debian jest dystrybucją dopracowaną. Co do stabilności to w zależności od tego jak bardzo stabilny ma być i jaką funkcję ma pełnić decyduje wybór gałęzi dystrybucji. Tutaj masz więcej informacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Debian . W skrócie:
wersja stabilna - bardzo stabilna i niezawodna; zastosowanie głównie serwerowe; wada - przestarzałe wersje pakietów(programów)
wersja testowa - nie można jej nazwać niestabilną bo jest bardziej stabilna niż stabilna wersja Ubuntu; w miarę nowe pakiety - większość osób używa jej na desktopie
unstable - wersja niestabilna' tutaj trafiają najnowsze pakiety lecz kosztem stabilności; używana głównie przez bardziej doświadczonych użytkowników lub osoby, które mogą sobie pozwolić na "małą" awarię.
Z tym, że jeżeli jest to Twój pierwszy kontakt z Linuksem to jeszcze raz polecę Ci spróbować na początek Ubuntu. Jest bardziej przyjazny dla użytkownika.
Posiadanie Windowsa na drugiej partycji nie jest niczym złym. Jeżeli możesz sobie na to pozwolić(pojemność dysku) to tak zrób. Pamiętaj, że na linkusa nie ma za wiele gier(jeżeli to dla Ciebie ważne) i niektórych programów (raczej specjalistycznych i mocno zaawansowanych). Zawsze może się przydać, a doinstalowanie Windowsa do komputera z Debianem nie jest takie proste. Po instalacji Linux będzie się włączał jako pierwszy, więc Windows pozostanie w razie W.
fender666
Beginner

Tak jak mówisz to raczej chyba tak zrobię zainstaluje i ta i ta opcje to chyba bardzo dobre rozwiązanie jeśli chodzi o gry to nie koniecznie zależy mi na ich działaniu choć czasem warto się "rozerwać" wiadomo o co chodzi :) , zależy mi na programach graficznych i o programowanie... chciałbym żeby na Linuksie też chodziło mi wszystko od kamery po wi-fi i skaner linii papilarnych w laptopie jak to w HP, ogólnie dziękuje Ci za pomoc ze starasz się jakoś mi pomoc mam nadzieje ze będziemy w stałym kontakcie jeśli chodzi o Debiana. 8-)
adnix
Beginner

Na początku będziesz wiele rzeczy próbował i testował dlatego polecam po zainstalowaniu i skonfigurowaniu systemu zrobić sobie kopie całej partycji z Debianem (np. przy pomocy pakietu Clonezilla lub Norton Ghost) i w razie problemu odtworzyć system z obrazu. Ja do tej pory mam program virtualbox, na którym mam zainstalowaną taka samą wersję Debiana wyłącznie do testów.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

adnix pisze:Z drugiej strony, jak na początek polecam zapoznać się z bardziej zautomatyzowanym Linuksem np. Ubuntu a później jak nabierzesz doświadczenia przesiąść się na Debiana.
Nie na temat mówiąc, zastanawiam się czy dobrze jest żeby przekonywać użytkowników do posmakowania Ubuntu, a potem Debiana. Najpierw przywykną do 'click&play', a potem z pretensjami 'a czemu nie montuje skoro w Ubuntu montowało', albo kwestia sterowników - to samo.
jss

Post autor: jss »

fender666 pisze:A powiedzcie mi jak wygląda np. użytkowanie jakichkolwiek programów Adobe na Linuksie bo słyszałem rożnie opinie, a sam nie testowałem a wiem że macie na pewno większe doświadczenie prawda?
http://www.winehq.org - tam masz wyszukiwarkę, wpisujesz interesujący cię program i masz wyniki testów. Oczywiście musisz zainstalować Wine. Ja używałem z pełnym powodzeniem Photoshop CS, ale z niektórymi programami Adobe na pewno mogą być problemy. Ale nie wiem o jakie ci chodzi, obróbka wideo, graficzne, edytory tekstu czy co?..
fender666
Beginner

lis6502 pisze:
adnix pisze:Z drugiej strony, jak na początek polecam zapoznać się z bardziej zautomatyzowanym Linuksem np. Ubuntu a później jak nabierzesz doświadczenia przesiąść się na Debiana.
Nie na temat mówiąc, zastanawiam się czy dobrze jest żeby przekonywać użytkowników do posmakowania Ubuntu, a potem Debiana. Najpierw przywykną do 'click&play', a potem z pretensjami 'a czemu nie montuje skoro w Ubuntu montowało', albo kwestia sterowników - to samo.
Bardzo Cię popieram w tej kwestii. Lepiej walczyć od razu niż później się rozczarować. Jeśli będę miał jakiekolwiek pytania to na pewno napiszę. Dzisiaj zrobię format i sobie wszystko zainstaluję. Mam nadzieję że będzie dobrze i większość rzeczy będzie mi działać.

A możecie mi powiedzieć jak wygląda instalacja CrossOver?? Jak emuluje on aplikacje Windowsa?
ODPOWIEDZ