Jaka wersja?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dzidzius80
Beginner

Post autor: dzidzius80 »

Ja tam i tak wole ladowac Debianka z Gnomem, z 6 GiB mu trzeba, ale jak zaczynasz to tak lepiej, podczas instalacji przy partycjonowaniu robisz partycje np. 4 GiB nie montowana, puzniej dajesz mu partycjonowanie z przewodnikiem i wybierasz "uzyj nawiekszej wolnej przestrzeni", po czym dajesz mu Wszystkie dane na jednej partycji, na koniec na ta pusta partycje zakladasz punkt montowania /home.

i gotowe, jeszcze tylko po zainstalowaniu systemu montujesz ten drugi dysk (ale jak to juz ktos inny bo ja jeszcze nie wiem).

I w ten sposob masz /home na katalogi domowe uzytkownikow, drugi dysk na mp3, i inne dane :) , no i oczywiscie przyjazne srodowisko Gnome :) )

Pozdrawiam

ps. Mam nadzieje ze w blad nie wprowadzilem :)
Speaktrap!

Post autor: Speaktrap! »

Najlepiej to jakieś 3GB na system ("/") i oddzielnie folder domowy (takie moje dokumenty, "/home") i to lepiej żeby to było 2 razy więcej od systemu, dobrze radzę XD
Kamilos

Post autor: Kamilos »

Ok, dzięki wielkie za wszystko.

[ Dodano: 2007-04-28, 19:13 ]
mam jeszcze pytanie (od razu powiem, że nie szukałem tego nigdzie), czy jak zainstaluję linuksa, to będą mi normalnie chodziły urządzenia na USB np. MP3, aparat cyfrowy, etc. (bo obecnie mam Win98 i żąda sterowników). Jak tak, to może dałbym radę w końcu namówić moich bardzo konserwatywnych rodziców :)
ODPOWIEDZ