Jak przyspieszy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
czarny404

Jak przyspieszyć działanie programu?

Post autor: czarny404 »

Witam
Pytanko:
jak przyspieszyć działanie programu? Zależy mi bardzo na jego wydajności więc zainteresowałem się icewm-lite oraz uruchamiam program przez nice -20, ale mimo wszystko działa czasami zbyt ślamazarnie. Nie bardzo wiem co jeszcze się w tle uruchamia i zabiera zasoby, gdyż jak przełączę na konsole i dam top, to wydaje się że wszystko używa zasobów tyle ile powinno, ale mimo wszystko odczuwam, że coś zwalnia. Są jakieś inne sposoby na danie najwyższego priorytetu. lub wyciśnięcie więcej zasobów dla programu niż to co stosuję?
tomii
Junior Member

Post autor: tomii »

Kompilacja, wyłączenie x (jak można), wyłączenia zbędnych usług, wyłączenia niepotrzebynch podzespołów komputera, lżejsze środowisko.
PS. Optymalizacja w biosie, zakup częsci- czasami da się tanio zlikwidować wąskie gardło sprzętu
pioruns
Beginner

Post autor: pioruns »

Szklana kula nic nam nie mówi, jaki to program. Do czasu aż się nie dowiemy, musisz się zadowolić ogólnikowymi poradami jak kolegi powyżej.
czarny404

Chodzi o urban terror czyli mod do q3 (open arena), ale nie sądzę aby miało ogromne znaczenie jaki to program chce się przyspieszyć
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Akurat tutaj ma. Chcesz odpalić grę, a więc to karta graficzna jest najważniejsza i to ona prawdopodobnie jest wąskim gardłem. Inne gry o podobnych wymaganiach dobrze działają? Jaką masz kartę graficzną, jakie sterowniki i co masz w zorg.config w sekcji Device? Daje coś zmiana ustawień gry?
czarny404

Karta graficzna to i945, więc szału nie ma, ale ustawienia mam na najniższą rozdzielczość itp. Karty nie mogę zmienić gdyż to laptop. Chodzi o to że czasami działa szybciej, a czasami wolniej, więc ogólnie "radę jako-tako daje".
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

A masz zainstalowane właściwe sterowniki? Jeżeli tak to pozostaje ci tylko wyłączenie zbędnych usług. Ewentualnie możesz jeszcze kompilować specjalnie pod sprzęt jądro (ale to raczej zbyt wiele nie da) czy umieszczać grę na ramowym dysku (ale to jest niewygodne, wymagałoby dużej nadwyżki ramu i pomogłoby praktycznie tylko przy wczytywaniu). ¦rodowisko masz już lekkie, a więc tutaj niestety nic nie poprawisz...
Spróbuj ustalić wąskie gardło, ale tutaj to właściwie na pewno jest grafika a więc nic już nie poradzisz...
ODPOWIEDZ