Witam, jestem totalne zero z programowania... Mam pytanko dotyczące polecenia cp. Czy jest taka możliwość by przy kopiowaniu pliku (komenda wywoływana co pół godziny w pełnych godzinach serwera czyli 11:00, 11:30 itp do każdego kolejnego kopiowanego pliku dopisywała godzinę? Kiedy doba minie żeby je nadpisywało?
Pozdrawiam.
[+] Czy polecenie cp może tworzy
-
Po prostu do nazwy pliku dopisz polecenie date (mów wpis w cronie):
co oznaczają poszczególne %... odsyłam do
Kod: Zaznacz cały
cp /var/log/iptables.log /home/backups/iptables_$(date +"%Y-%m-%d_%H.%M").log
man date
-
Wielkie dzięki, plik tworzy tak jak chciałem
Jednakże plik który jest kopiowany wykonuje pingi do urządzeń, po wykonaniu pingów (jest tablica z ostatnią wartością adresu) tworzy plik html który wykazuje jest łączność i wartość ostatniej liczby z tablicy, lub brak łączności, jednakże plik kopiowany jest chyba w złym momencie bo kopiowana jest część tego pliku html,
PS2: CP przeniosłem na koniec, dzięki czemu plik jest tworzony tak jak ma być.
Godzina jest teraz poprawna po prostu zmieniłem:
cp /var/log/iptables.log /home/backups/iptables_$(date +"%H.%M").log
Jeszcze raz dziękuję
Jak zrobić teraz żeby godzina w nazwie pliku była równa z tym, co zaczyna wykonywać plik? Znaczy się plik zaczyna wykonywać pingi i tworzyć plik html o pełnej godzinie tj np 11:00, pingi robi przez 4 minuty, co powoduje stworzenie pliku z godziną 11:04, przez to, że polecenie cp jest na końcu. Chyba nic na to nie poradzę, jednakże jak ktoś miałby jakieś wskazówki to chętnie wysłucham
Pozdrawiam

PS2: CP przeniosłem na koniec, dzięki czemu plik jest tworzony tak jak ma być.
Godzina jest teraz poprawna po prostu zmieniłem:
cp /var/log/iptables.log /home/backups/iptables_$(date +"%H.%M").log
Jeszcze raz dziękuję
Jak zrobić teraz żeby godzina w nazwie pliku była równa z tym, co zaczyna wykonywać plik? Znaczy się plik zaczyna wykonywać pingi i tworzyć plik html o pełnej godzinie tj np 11:00, pingi robi przez 4 minuty, co powoduje stworzenie pliku z godziną 11:04, przez to, że polecenie cp jest na końcu. Chyba nic na to nie poradzę, jednakże jak ktoś miałby jakieś wskazówki to chętnie wysłucham

Pozdrawiam
możesz na początku skryptu dać zmienną coś w stylu:
a potem przy cp
CZAS_STARTU=`date +"%H.%M"`
cp /var/log/iptables.log /home/backups/iptables_$CZAS_STARTU.log
-