Debian i RTL8187B - rozwi
Debian i RTL8187B - rozwiąŻmy problem raz na zawsze
Witam. Jestem posiadaczem laptopa Toshiba Satelite L-40 i wbudowaną w niego kartą wi fi RTL8187B. Karta ta wbrew pozorom chyba nie służy do łączenia z siecią tylko do denerwowania ludzi. W internecie znalazłem mnóstwo świetnych opisów do jej instalacji, z których żaden nie działa.
Jest to karta, która sprawia problem wielu użytkownikom i nikt nie znalazł na nią rozwiązania. W związku z tym proponuje by forumowicze, którzy są naprawdę zaawansowanymi znawcami Debiana pomogli tym osobą i napisali tutaj swój sposób na rozwiązanie tego problemu o ile to wogóle jest możliwe.
Powstrzymajcie się od wstawiania linków bo naprawdę wątpię bym na którymkolwiek wcześniej nie był.
Niech napiszą ci, którzy mają swoje skuteczne rozwiązanie.
Jest to karta, która sprawia problem wielu użytkownikom i nikt nie znalazł na nią rozwiązania. W związku z tym proponuje by forumowicze, którzy są naprawdę zaawansowanymi znawcami Debiana pomogli tym osobą i napisali tutaj swój sposób na rozwiązanie tego problemu o ile to wogóle jest możliwe.
Powstrzymajcie się od wstawiania linków bo naprawdę wątpię bym na którymkolwiek wcześniej nie był.
Niech napiszą ci, którzy mają swoje skuteczne rozwiązanie.
Mam toshibę L40
Karta ta działa.
Sposoby są dwa a nawet 3.
Ale podam 2.
1.Od jaja 2.6.27 jest w kernelu sterownik do tej karty.
Nie za dobry ale działa nalezy sprawdzić.
2.Zastosowanie sterownika od windowsa za pomoca ndiswrappera.
Osobiście używam tego sposobu gdyż sterownik ten ma wiekszą czułość a sygnal mam bardzo słaby.
Karta ta działa.
Sposoby są dwa a nawet 3.
Ale podam 2.
1.Od jaja 2.6.27 jest w kernelu sterownik do tej karty.
Nie za dobry ale działa nalezy sprawdzić.
2.Zastosowanie sterownika od windowsa za pomoca ndiswrappera.
Osobiście używam tego sposobu gdyż sterownik ten ma wiekszą czułość a sygnal mam bardzo słaby.
Sposób 2 z ndiswrapperem sprawdzałem zgodnie z TYM opisem dla Ubuntu. Niestety pod Debianem to nie przeszło. Jeśli możesz opisz swój schemat instalacji przez ndiswrapper.
Sposób 1 - biorę się za sprawdzanie :mrgreen:
Sposób 1 - biorę się za sprawdzanie :mrgreen:
Z tym ma zawsze problem jakieś błędy itp ale spróbuje
pobrałem z link
a oto efekt
ktoś wie co jest nie tak?
pobrałem z link
a oto efekt
Kod: Zaznacz cały
debian:/home/shakez/Desktop/ndiswrapper-1.53# make
make -C driver
make[1]: Wejście do katalogu `/home/shakez/Desktop/ndiswrapper-1.53/driver'
Makefile:34: *** Cannot find kernel version in /lib/modules/2.6.18-6-686/build, is it configured?. Stop.
make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/shakez/Desktop/ndiswrapper-1.53/driver'
make: *** [all] Błąd 2
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10063
Tu masz kompletne repozytoria.
Po dodaniu wpisow należy zrobic
Potem dopiero instalować.
P.S. Na ki czort Ci pięć płyt Lennego.
Jedna wystarczy.
Tu masz kompletne repozytoria.
Po dodaniu wpisow należy zrobic
Kod: Zaznacz cały
apt-get (aptitude) updateP.S. Na ki czort Ci pięć płyt Lennego.
Jedna wystarczy.