saa7130 - konfiguracja karty telewizyjnej - Ubuntu
Dobra, mogę testować ale czego mam szukać i jak:
:84a20a7df6]
- Szukanie odpowiedniego nr karty:
[list:84a20a7df6]a) poprzez edycję pliku /etc/modprobe.d/aliases
b) poprzez ,,modprobe''.
- a) poprzez edycje pliku /etc/modprobe.d/aliases
b) poprzez ,,modprobe''.

Te wpisy w /etc/modprobe.d/aliases na razie wyrzuć.
Utworzysz je jak znajdziesz odpowiednie wartości dla card i tuner.
Sa po to aby system ładował odpowiednie parametry dla sterownika przy starcie.
Na razie to w kółko:
I tak w kółko do skutku.
Jak znajdziesz to na sztywno zdefiniujesz to w wiadomym pliku.
Utworzysz je jak znajdziesz odpowiednie wartości dla card i tuner.
Sa po to aby system ładował odpowiednie parametry dla sterownika przy starcie.
Na razie to w kółko:
Kod: Zaznacz cały
rmmod saa7134
modprobe saa7134 card=x tuner=x
Jak znajdziesz to na sztywno zdefiniujesz to w wiadomym pliku.
Pozwolę sobie podłączyć swoje pytanie, jak najbardziej w temacie.
Jeżeli dmesg powiedział mi jaki mam tuner
... czy jest możliwość, że to jednak będzie tuner z jakimś innym numerem? Co rozumiecie pod stwierdzeniem "musisz eksperymentować" Zastanawia mnie to, ponieważ niby wszystko wygląda jak należy, ale TVTime nie potrafi znaleźć mi kanałów.
Pozdrawiam, Grzegorz.
Jeżeli dmesg powiedział mi jaki mam tuner
[ 16.143424] tuner-simple 1-0061: type set to 6 (Temic NTSC (4032 FY5))
Pozdrawiam, Grzegorz.
@ilin:
Podaj mi jeszcze tylko wszystkie możliwości do tunera bo nie będę sprawdzał do 999 po kolei dla każdego nr karty. Co do wpisów to już dawno je usunąłem gdyż pomyślałem, że mogą wystąpić komplikacje związane z używaniem funkcji ,,modprobe''.
@gregor:
Pytanie do ciebie czy montowałeś już kartę i tuner? Jeżeli tak to jest taka możliwość iż jest to inny tuner czy karta. A jeżeli niby wszystko jest w porządku i znasz odpowiednie numery karty i tunera to zamontuj na sztywno do pliku ,,/etc/modprobe.d/aliases'' jak to zrobić dowiesz się z poprzednich postów w tym temacie. Potem robisz restart. A co do ,,tvtime'' nie jestem przekonany wolę ,,kdetv'' łatwiejszy w obsłudze, łatwiej znaleźć programy i ładny interfejs.
Podaj mi jeszcze tylko wszystkie możliwości do tunera bo nie będę sprawdzał do 999 po kolei dla każdego nr karty. Co do wpisów to już dawno je usunąłem gdyż pomyślałem, że mogą wystąpić komplikacje związane z używaniem funkcji ,,modprobe''.
@gregor:
Pytanie do ciebie czy montowałeś już kartę i tuner? Jeżeli tak to jest taka możliwość iż jest to inny tuner czy karta. A jeżeli niby wszystko jest w porządku i znasz odpowiednie numery karty i tunera to zamontuj na sztywno do pliku ,,/etc/modprobe.d/aliases'' jak to zrobić dowiesz się z poprzednich postów w tym temacie. Potem robisz restart. A co do ,,tvtime'' nie jestem przekonany wolę ,,kdetv'' łatwiejszy w obsłudze, łatwiej znaleźć programy i ładny interfejs.
Więc tak, numery karty i tunera znam, już się bawiłem konfiguracją wiele razy na moim komputerze i za każdym razem śmigało - tym razem nie chciało. Ale już wiem czemu, po prostu się pomyliłem z numerem karty
Stąd właśnie moje przypuszczenie, że może tuner szwankuje.
A jeżeli chodzi o program obsługujący tv to myślę, że to kwestia gustu i przyzwyczajenia, ja tam wole TV Time.

A jeżeli chodzi o program obsługujący tv to myślę, że to kwestia gustu i przyzwyczajenia, ja tam wole TV Time.