[+] Compiz fusion i X3100 blokowanie normalnej pracy systemu

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
przemnet

Post autor: przemnet »

¦ciągnąłem i zainstalowałem chyba najnowszą paczkę xserver-xorg-video-intel_2.2.1-1ubuntu13.6_i386.deb , troszkę pomogło, bo filmy się chociaż nie tną, ale jeszcze to nie jest to (wiem, wiem- marudzę strasznie ;) ...

Dzięki za dobre rady i cierpliwość ;)
Pozdrawiam!

P.S. xorg.conf nie kopiowałem, bo jest on prawie taki sam jak zacytowany w pierwszym poście, sekcja Device jest tak samo uboga...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Spoko, Twoje "marudzenie" przynajmniej mobilizuje mnie do szukania rozwiązania ;)

Najciekawsze jest to, że wersja sterownika z Hardyego jest starsza niż mamy w Debianie zarówno w gałęzi testowej jak i niestabilnej. Wersja z Intrepida odpowiada naszej, ale jest już kompilowana dla następnej wersji Xorga, tak samo jak u nas w gałęzi eksperymentalnej, tylko, że znów mamy sterownik o jeden numer wyższy.

Wychodzi na to, że mamy nowsze stery, ale to jednak deweloperzy Ubuntu sobie jakoś poradzili, nawet w wersji starszej.

Ciekawi mnie czy wrzucili jeszcze jakieś zmiany do całego Xorga jak i bibliotek Mesy.
Tylko, że nie wiem na ile Debian jest bratni z Ubuntu, by brać od nich tak duża cześć systemu.

Jak jeszcze chcesz poeksperymentować to spróbuj zainstalować wersję sterownika z Sida 2.3.2-2+lenny2. Z tego co widzę wrzucili tam trochę łatek z następnej wersji, czyli 2.4. Może będzie jakaś poprawa, a jak nie to bezboleśnie wrócisz do wersji od Ubuntu i zastanowimy się gdzie mogą się kryć ulepszenia.
przemnet

Niestety sterowniki z Ubuntu sprawują się lepiej... Próbowałem zainstalować z Ubuntu takie pakiety jak libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglu1-mesa mesa-utils, ale podczas usuwania (za pomocą poleceń aptitude lub apt-get remove) obecnie zainstalowanych, pojawiły się problemy z zależnościami... Czy jeśli po prostu zainstaluje te pakiety z Ubuntu za pomocą dpkg -i bez usuwania z systemu poprzednio zainstalowanych (debianowych) wersji to da to coś? Bo właśnie tak zrobiłem i jakoś różnicy nie widzę...
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Tak, jeśli zainstalowałeś je poprzez dpkg -i to masz je w systemie. Skoro nie widać różnicy to znaczy, że gdzieś indziej są jeszcze zmiany i Mese możemy wykreślić i używać debianowej.

No nic, biorę się za przeglądanie changelogów w poszukiwaniu tych magicznych zmian ;)
przemnet

Witam ponownie.

Sporą poprawę jakości pracy Compiza przyniosła jedna linijka w xorg.conf... W sekcji Device należy dopisać :

Kod: Zaznacz cały

Option          "FramebufferCompression" "false"
Nie ma to jak dokładnie przeczytać dokumentację (sekcja "General Hints" w części wiki Compiz Fusion poświęconej sprzętowi: Hardware -> Intel)...

Pozdrawiam,
Przemek.
pioruns
Beginner

Post autor: pioruns »

Czy ten wpis był także w xorg.conf z Ubuntu?
przemnet

Nie, nie było tego wpisu. Sekcja Device wyglądała tak samo jak w pierwszym poście. Obecnie używam Kubuntu 8.10 ("niestety" płynny compiz fusion + KDE4 przeciągnęły mnie na tą "gorszą" stronę :-P ). Zamieniłem domyślną sekcje Device (również tylko z wpisem "Configured Video Device") na taką (niestety nie wiem za bardzo co robią poszczególne wpisy, ale zostały dobrane metodą prób i błędów):

Kod: Zaznacz cały

Section "Device"
        Identifier      "Intel Corporation Mobile  Express Integrated Graphics Controller"
        Driver          "intel"
        Option          "DRI"                   "true"
        Option          "FramebufferCompression" "false"        # zalecane przez Compiz'a
EndSection
ODPOWIEDZ