aKregator, Kmail - przenoszenie danych

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

aKregator, Kmail - przenoszenie danych

Post autor: lis6502 »

Jak się do tego zabrać? Planuję zmienić środowisko na Fluxboksa w związku z czym jestem na etapie poszukiwania zamienników dla tego, z czego korzystam obecnie.
Czy ktoś już się do tego zabierał i może podzielić się wiedzą?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

lis6502 pisze:jestem na etapie poszukiwania zamienników dla tego, z czego korzystam obecnie
Jak chodzi o pocztę, to godny polecenia jest sylpheed. Dla Akregatora sam szukałem swego czasu mniej zasobożernego odpowiednika o zbliżonych funkcjonalnościach i poza "wtyczkami" do przeglądarek nic nie znalazłem. Ewentualnie pozostają jeszcze programy pod konsolę.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Dziękuję, popróbuję ale bardziej interesowałaby mnie kwestia przeniesienia danych z tych dwóch programów. Np. feedów z debian.linux.pl mam nazbierane od listopada, a przydaje się taka mała baza danych. Jeśli chodzi o maile to też chomikuję.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

lis6502 pisze:ale bardziej interesowałaby mnie kwestia przeniesienia danych z tych dwóch programów
Tu może być większy problem. Z Akregatora można wyeksportować zakładki do osobnego pliku (znajdują się one również w pliku home/user/.kde/share/apps/akregator/data/feeds.opml) i ewentualnie wyciągnąć zapisane tam dane (może jakimś skryptem?), bo na kompatybilność pomiędzy poszczególnymi aplikacjami bym nie liczył. To samo dotyczy również e-maili.
ODPOWIEDZ