Witam wszystkich.
Ostatnio wpadł mi w ręce laptop Acer Aspire 5003WLMi i problem polega na tym, że nie można do niego wgrać Windowsa. Przy odpaleniu płytki, po pewnym czasie jak zaczyna kopiować pliki na dysk laptop się wyłącza. Co dziwne Ubuntu wgrywa się bez problemu i laptop się nie wyłącza. Normalnie mi już ręce od niego opadają i nie mam pomysłu w ogóle o co może chodzić. Sprawdzałem temperaturę procesora - jest dobra. Po pewnym okresie chodzenia z działającym Ubuntu dysk też daje się normalnie formatować, memtest też nic nie wykazał. Za wszelką pomoc lub sugestie gdzie szukać problemu z góry dziękuję.
Pozdrawiam
instalacja Windows XP na laptopie Acer Aspire 5003WLM
-
- Beginner
Hehe ja mam Acera Extensa 5220 i z tym problemem się uporałem w pierwsze 5 minut posiadania tego laptopa.
Windows XP po prostu nie ma sterowników do tego typu dysku S-ATA. Wbiosie znajdź opcję, która pozwala na uruchamianie dysków S-ATA w stylu IDE, teraz ci nie powiem dokładnie jak to zrobić, ale jak poszukasz to znajdziesz
Powodzenia, jak nie zrobisz - to poczekaj do czasu jak zrobię to co mam zrobić to ci dokładnie napiszę.
Znalazłem rozwiązanie dla Ciebie:
Acer Xp SATA
Pozdrawiam i powodzenia.
Windows XP po prostu nie ma sterowników do tego typu dysku S-ATA. Wbiosie znajdź opcję, która pozwala na uruchamianie dysków S-ATA w stylu IDE, teraz ci nie powiem dokładnie jak to zrobić, ale jak poszukasz to znajdziesz

Powodzenia, jak nie zrobisz - to poczekaj do czasu jak zrobię to co mam zrobić to ci dokładnie napiszę.
Znalazłem rozwiązanie dla Ciebie:
Acer Xp SATA
Pozdrawiam i powodzenia.
Dzięki za odpowiedź. Wcześniej tez coś podobnego znalazłem, ale dokładnie nie wiedziałem czy to o to dokładnie chodzi
Niestety nie posiadam stacji dyskietek na USB, a i bios zauważyłem że jest starszej wersji i nie ma w nim opcji przestawienia trybu pracy dysku więc będę musiał wgrywać stery do płytki instalacyjnej, ale to w późniejszym czasie. Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-01-08, 19:04 ]
Witam problem już rozwiązany. Sposób podany w linku przez dzidzius80 jest dość dobry, lecz wymaga szukania odpowiednich sterowników, trochę pogogglowałem i okazało się że lepszym rozwiązaniem jest po prostu zaopatrzenie się w instalator z zawartym SP3, jeśli się takiego nie posiada zawsze można go dograć programem z linka. Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-01-08, 19:04 ]
Witam problem już rozwiązany. Sposób podany w linku przez dzidzius80 jest dość dobry, lecz wymaga szukania odpowiednich sterowników, trochę pogogglowałem i okazało się że lepszym rozwiązaniem jest po prostu zaopatrzenie się w instalator z zawartym SP3, jeśli się takiego nie posiada zawsze można go dograć programem z linka. Pozdrawiam