lis6502 pisze:Może spróbuj ponadawać dyskom odpowiednie LABEL, które potem wkomponujesz do gruba
Myślisz, że to się sprawdzi?
Wygenerujesz je - chyba - poprzez e2label
Tym zajmuje się e2label, jednak takie operacje można przeprowadzać (tylko?) na czystych dyskach. Ostatnim razem jak się tym bawiłem to etykietki i owszem wygenerowałem, ale skasowałem również sobie tablicę partycji. Tak więc w tym przypadku nie wchodzi to w grę.
Wychodzi na to, że Twój podstawowy system rozpoznaje swoje partycje i partycje montowane jako np. sda niezależnie od tego czy to jest dysk ata czy sata. Czyli korzysta ze sterownika libata ale zapisuje nazwy urządzeń w sposób tradycyjny
Dla jasności: dysk jest SATA i do tej pory wszystkie odwołania były zawsze jako sda.
fnmirk pisze:Zamiast ścieżki do partycji w pliku /etc/fstab Siduksa jest np. tak jak napisał parrotlarch czyli jest:
Kod:
UUID=f978b914-a27d-4af9-af46-e09e1bf0a22d
a Ty napisałeś w /boot/grub/menu.lst
Kod:
/dev/sda6
I dlatego nie możesz tego uruchomić.
libata
Próbowałem i tak i tak tzn.: najpierw przekopiowałem do /boot/grub/menu.lst znajdującego się na Debianie wpis do Siduxa jaki wygenerował jego instalator - czyli z UUID właśnie - nie zadziałało. Później zmodyfikowałem ten wpis zastępując UUID zapisem tradycyjnym - czyli /dev/sda6 - to też nie dało rezultatu. Z kolei Super Grub Disk odpalany z płytki uruchomił Siduxa na podstawie wpisów w menu.lst zarówno tradycyjnych jak i UUID.
fnmirk pisze:UUID to następny krok w konfiguracji urządzeń. Można go zastąpić poprzez napisanie tradycyjnej ścieżki do urządzenia i tak powinieneś zrobić
Czyli? Bo nadal nie do końca rozumiem, mam ten UUID wygenerować samemu? Bo ten wygenerowany przez instalator Siduxa na potrzeby jego własnego menu.lst (przypominam, że ja wszystkie systemy chcę odpalać z menu.lst znajdującego się na Debianie) przecież nie zadziałał? Jeśli tak to tutaj moja wiedza się kończy :-?
W tradycyjnym systemie wszytko było dla mnie przejrzyste. Wystarczyło wiedzieć tylko gdzie, na jakiej partycji co się znajduje i po kłopocie. Zapis UUID nic mi nie mówi - dla mnie to tylko ciąg przypadkowych znaków - nie wiem jak się w tym poruszać.