Zacinanie si
Zacinanie się odtwarzania Flasha na stronach
Zastanawiam się czy to normalne, że gdy słucham sobie muzyki z wrzuty.pl albo youtube.com i muzyka, a nawet filmy zacinają się podczas gdy na innej zakładce wczytuje się inny flash (np. baner reklamowy). Ponadto czasami są problemy z odtwarzaniem dwóch filmów jednocześnie bo strasznie "rwą".
Używam Opery ale tak samo zachowuje się Iceweasel. Bibliotekę flasha sam ściągnąłem ze strony producenta i skopiowałem do odpowiednich folderów w plugins. Komputer to P4 2.7Ghz z 512 ram.
Od pewnego czasu także (podejrzewam, że to również wina flasha) często zawiesza mi się Opera. Kilka szybszych operacji np zamkniecie kilku zakładek lub na raz otwarcie 2 zakładek jedna po drugiej powoduje zawieszenie. Operę mam zaktualizowaną.
Tak więc czy to normalne? Po Windowsem (na tym samym sprzęcie) nie przypominam sobie takich problemów. Jedynie duża ilość stron zawierających elementy flasha bardzo zwalniały jego pracę.
Używam Opery ale tak samo zachowuje się Iceweasel. Bibliotekę flasha sam ściągnąłem ze strony producenta i skopiowałem do odpowiednich folderów w plugins. Komputer to P4 2.7Ghz z 512 ram.
Od pewnego czasu także (podejrzewam, że to również wina flasha) często zawiesza mi się Opera. Kilka szybszych operacji np zamkniecie kilku zakładek lub na raz otwarcie 2 zakładek jedna po drugiej powoduje zawieszenie. Operę mam zaktualizowaną.
Tak więc czy to normalne? Po Windowsem (na tym samym sprzęcie) nie przypominam sobie takich problemów. Jedynie duża ilość stron zawierających elementy flasha bardzo zwalniały jego pracę.
Mało informacji = skromna odpowiedź
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... owolnienie
Przed utworzeniem tego tematu czytałem te 2 wątki. Nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie tylko sposób instalacji flasha. Flash działa mi bardzo dobrze o ile na innych zakładkach nie ma jakichś "ciężkich" innych flashy. Muzyka odtwarzania ze wspomnianej wrzuty albo youtube zacina się nawet jak wczytuje większa aplikacje opartą o bibliotekę gtk. Np. Amule.
Kolejny przykład - słuchanie muzyki z flasha jest też niemożliwe przy jednoczesnym przeglądaniu portalu grono.net. Każde kliknięcie powoduje zacinanie się. Może to też wina skryptów ajax na tej stronie.
Kolejny przykład - słuchanie muzyki z flasha jest też niemożliwe przy jednoczesnym przeglądaniu portalu grono.net. Każde kliknięcie powoduje zacinanie się. Może to też wina skryptów ajax na tej stronie.
Dobra, pojedziemy jak ze zdrowaśką:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo |grep -i direct
ls -la ~/.mozilla
ls -la ~/.mozilla/plugins
uname -a
pawel@Komp:~$ glxinfo |grep -i direct
direct rendering: Yes
pawel@Komp:~$ ls -la ~/.mozilla
razem 20
drwx------ 4 pawel pawel 4096 paź 14 19:54 .
drwxr-xr-x 90 pawel pawel 4096 sty 2 15:44 ..
-rw-r--r-- 1 pawel pawel 335 paź 14 19:54 appreg
drwx------ 3 pawel pawel 4096 paź 6 19:58 extensions
drwx------ 3 pawel pawel 4096 paź 6 19:58 firefox
pawel@Komp:~$ ls -la ~/.mozilla/plugins
ls: nie ma dostępu do /home/pawel/.mozilla/plugins: Nie ma takiego pliku ani katalogu
pawel@Komp:~$ uname -a
Linux Komp 2.6.26-1-686 #1 SMP Mon Dec 15 18:15:07 UTC 2008 i686 GNU/Linux
plugin firefoxa mam w /usr/lib/iceweasel/plugins/libflashplayer.so
Na Operze sprawdz metodycznie, czyli np. czy Opera sie tak samo zachowuje, jesli sa wylaczone wtyczki. Mozesz sprobowac przeniesc gdzies chwilo folder z ustawieniami Opery i sprobowac defaultowych. Jakiego srodowiska uzywasz? W kazdym razie Opera 9.63 powinna pracowac bez wiekszych zaciachow na Linuksie. A flasha to jednak lepiej narazie poprobowac tego z repozytorium.
Rzeczywiście miałem wersje Shockwave Flash 10.0r12 zamieniłem ją na 9.0 r124 i wszystkie te dziwne zjawiska ustały na iceweaselu. Na Operze wciąż to samo. Myśle że to i tak duży sukces. Najwyżej przerzucę się na Iceweasel'a. Dziękuje za rade chociaż jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł jak naprawić Opere chętnie wysłucham.