Przy kompilacji PHP z MSSQL - ...zwróci

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Shezzy

Post autor: Shezzy »

Nadal ten sam błąd, postąpiłem zgodnie z Twoimi wskazówkami.
Po zmianie sources.list na ten w powyższym poście, musiałem metodą forumową dodać 2 klucze GPG, potem jeszcze raz update.

Komendy

Kod: Zaznacz cały

update -u
upgrade
apt-get build-dep php5
apt-get install tdsodbc freetds-common freetds-dev
Nie wniosły nic nowego, wszystko już było.
Może źle kombinuje z tym debian/rules?

Kazałeś dać MSSQL zamiast MySQL, ja go po prostu dodałem do extensionlist, a w debian/rules tylko podmieniłem ścieżkę bo MSSQL już był (po prostu chce mieć i MSSQL i MySQL). Aha i nie robiłem tego przez nano tylko przez WinSCP i wbudowany edytor. Spróbuje jeszcze jutro przez nano, choć wątpię czy to coś zmieni, aczkolwiek wiem, że ten WinSCP lubił mi skopać UTF8 zamieniając na ANSI, może w tym też jest problem.
Nie mam już siły do tego, ale się nie poddaje. W Windows by dodać obsługę MSSQL dodawało się DLLkę ;)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

W oryginalnym opisie jest sporo błędów - literówki. Jednak na pewno nie jest błędem korzystanie z nano lub nawet vima. Inne edytory mogą coś dopisywać lub zmieniać.
Wykonałem zamianę wspomnianych linijek aby sprawdzić czy ma to jakiś wpływ na budowę pakietów.

Pierwszą budowę wykonałem na samych czystych źródłach bez wstawiania dodatkowych opcji.
Trzeci raz, ze wszystkimi opcjami już nie próbowałem tego robić ze względu na czas.

Usuń wszystko. Pobierz jeszcze raz źródła i spróbuj zbudować pakiety bez zmieniania jakichkolwiek opcji. Potem skorzystaj jednak z nano.

Należy sprawdzić czy Twój system jest wstanie zbudować pakiety z pobranych źródeł.
Zajrzyj do tego.
Shezzy

Próbowałem to kompilować wcześniej nawet bez żadnych zmian w źródłach, ten sam błąd. Teraz spróbowałem, jeszcze raz. To samo.
W oryginalnym opisie znalazłem dwie literówki z Contro i tsdodbc.

Ten dokument co mi dałeś jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że postępuje dobrze.
fnmirk podaj jaki masz system, z jakiego sources.list korzystałeś przy update?
Ja nie rozumiem tego...
fnmirk
Senior Member

To co robiłem to jest najnormalniejszy i zwyczajny Lenny. Zawartość /etc/apt.sources.list masz powyżej.
http://ftp.acc.umu.se/cdimage/daily-bui ... 86/iso-cd/
http://ftp.acc.umu.se/cdimage/daily-bui ... etinst.iso

Jaką masz wersję jądra?

Kod: Zaznacz cały

uname -r
Spróbuj pobrać źródła jakiegoś mniejszego programu i zbuduj pakiet.
Shezzy

Wersja jądra: 2.6.26-1-686
Właśnie buduje mrtg, zobaczymy jak to wyjdzie.

Edycja:

MRTG zbudowały się na czystych źródłach bezproblemowo.
FreeTDS również bez problemu.
fnmirk
Senior Member

Shezzy pisze:Ja mam Etcha to może być problem?
Wykonałeś aktualizację do wersji Lenny?
Shezzy

Cofam swoją wypowiedź, po prostu nie wiedziałem że tak szybko można dokonać aktualizacji systemu. Moja wersja to 5.0 czyli Lenny.
Po prostu miałem wątpliwosci, czy to przez aktualizacje.
Kombinuje, szukam i znaleźć rozwiązania nadal nie moge.
fnmirk
Senior Member

Shezzy pisze:Kombinuję, szukam i znaleźć rozwiązania nadal nie mogę.
Sprawdź jeszcze raz czystą budowę pakietu bez żadnych opcji. Następnie pozostaje analiza i porównywanie z tym co jest zawarte w podręczniku systemowym.
Spróbuj pobrać jakąś wersję livecd i z jego pomocą przeprowadzić budowę pakietu lub sprawdzić system.

Możesz pobrać takiego Linuksa: http://cdlinux.pl/index.php?id=2

Do aktualizacji należy podać do tej wersji repozytoria Lenny (takie jak powyżej).

Może masz jakąś wersję Livecd bazującą na Debianie i wystarczy porównać system?
Shezzy

Tak jak już wspomniałem, nie da rady nawet czystej wersji PHP skompilować. Teraz jeszcze próbuje configure i make, zobaczymy jaki wynik będzie.
Natomiast wydaje mi się, że metodą configure i make, gdzie dla configure nie podam żadnych parametrów nie uwzględnię chyba ustawień z folderu debian, gdzie ustawiałem ścieżki dla MSSQL, MySQL i ustawione były domyślnie inne rozszerzenia. Nie powinienem podać teraz parametrów dla configure, by uwzględnić wszystkie ustawienia?
Jestem w trakcie ściągania małej dystrybucji CDLinux, którą odpalę na USB, skompiluje na innym komputerze i przekopiuje package na serwer.
Będę już miał tutaj debianowe narzędzia jak apt-get, albo dpkg? Jeżeli nie to już nie wiem czy dałbym sobie radę, bowiem sources.list pasuje tylko do apta, a dpkg jest nieodzownym warunkiem skompilowania paczki z ustawieniami zawartymi w debian/rules, debian/modulelist.

Tak w ogóle jeszcze mam jedno pytanie, po co ja się przesiadłem na Lenny, czy na Etchu nie można było jakoś dodać obsługi MSSQL dla PHP?
Zauważyłem, że w tutorialu jest wersja php5-5.2.5, ja natomiast pobieram już nowszą php5-5.2.6 tym samym poleceniem apt-get source php5.
Być może tutaj jest jakaś różnica?
Znalazłem w php5-5.2.6/README.UNIX-BUILD-SYSTEM:
The Reason For a New System

It became more and more apparent that there is a severe need
for addressing the portability concerns and improving the chance
that your build is correct (how often have you been told to
"make clean"? When this is done, you won't need to anymore).
Czy właśnie tutaj chodzi o Lennego?
fnmirk
Senior Member

Shezzy pisze:po co ja się przesiadłem na Lenny, czy na Etchu nie można było jakoś dodać obsługi MSSQL dla PHP?
W to, to ja się nie zagłębiałem i nie sprawdzałem czy jest czy nie ma takiej potrzeby zmiany dystrybucji. Przedstawiłeś howto według, którego chciałeś zbudować pakiet i tym się zajmujemy na podstawie wspomnianego opisu. Co i w jakim celu to chyba jest sprawa drugorzędna. Istotą jest problem z budową bezbłędnie pakietu.
Shezzy pisze:Zauważyłem, że w tutorialu jest wersja php5-5.2.5, ja natomiast pobieram już nowszą php5-5.2.6 tym samym poleceniem apt-get source php5.
To nie ma znaczenia. U mnie pakiety się budują.
Shezzy pisze:Czy właśnie tutaj chodzi o Lennego?
Według mnie nie.

Może jeszcze raz opisz kolejne kroki postępowania od początku do wystąpienia błędu.
ODPOWIEDZ