Drugi dysk twardy ext3 - nie montuje si

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
mekosx
Beginner

Drugi dysk twardy ext3 - nie montuje się

Post autor: mekosx »

Witam :-)
Mam u siebie w maszynie dwa dyski - jeden to ten, na którym właśnie zainstalowałem Debiana 4.0r4a 64-bitowy (amd64) i drugi, na którym trzymam głównie filmy i muzykę. Na tym drugim dysku jest jedna partycja w systemie plików ext3. Poprzednio miałem Ubuntu i drugi dysk został w stanie nienaruszonym.
No więc dziwię się, że domyślnie ten dysk nie jest zamontowany, próbuję montować ręcznie, a tu mi pojawia się:
libhal-storage.c 1401 : info: called libhal_free_dbus_error but dbuserror was not set.

process 4297: applications must not close shared connections - see dbus_connection_close() docs. this is a bug in the application.

error: device /dev/sdb1 is not removable

error: could not execute pmount
Wydawało mi się, że Linux to Linux i że Debian od razu zobaczy ten dysk. Bo w końcu nie jest to jakiś paskudny ntfs tylko swój ext3 i raczej powinny się lubić.
Jak zamontować ten dysk? Ma działać w obie strony (odczyt i zapis).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mekosx, zacznij może od przeglądania wcześniej forum:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777
mekosx
Beginner

Post autor: mekosx »

Udało mi się ustawić ten dysk tak aby działał, ale przy każdym starcie jest sprawdzany:
http://img2.vpx.pl/up/20081229/untitled.png
I zajmuje to około 10 minut ze względu na to, że dysk ma 500GB i jest wypchany niemalże po brzegi.
Po sprawdzeniu krzyczy coś o ,,maintenance mode'' i prosi o wpisanie hasła roota albo kombinacji Ctrl+D (jak się wpisze hasło nie odpala trybu graficznego), mimo że nie uruchamiałem systemu w trybie single user.
Jak to naprawić?

[ Dodano: 2008-12-29, 23:10 ]
Zainstalowałem lenny'ego i udało mi się ustawić ten dysk, jednak mam jeszcze jedno pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi - jak dla wszystkich plików i katalogów na tym dysku nadać uprawnienia takie aby każdy użytkownik systemu (nie-root) miał do nich dostęp?
ODPOWIEDZ