Jaka sieciówka do WOL?

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
TenDrugi

Jaka sieciówka do WOL?

Post autor: TenDrugi »

Myślę u urządzeniu na domowym komputerku wakeonlan.

Pierwszy krok to zakup karty sieciowej zgodnej z WOL (ta którą teraz wykorzystuje nie ma WOL). Obawiam się tylko czy biorąc pierwszą z brzegu nie okaże się, że akurat ta nie chce pracować z debianem.

Sprzedawcy dość rzadko są w stanie powiedzieć, że ten czy ów komponent współpracuje z linuksami.

(wiem oczywiście, że karty sieciowe dobrze są dobrze rozpoznawane w linuksach lecz czy tak będzie z tymi zgodnymi z WOL?)

Pozdrawiam,
RaV.

Post autor: RaV. »

To nie jest sprawa Debiana czy Linuksa jako takiego. WOK w założeniu ma sprawić, by wyłączony komputer po otrzymaniu specjalnego pakietu zrobił "wrrrrrrrrruuuuuuummm" i się uruchomił. Z tego co wiem, kiedy komputer jest wyłączony, słabo działa na nim jakikolwiek OS.

Raczej powinieneś pytać, czy Twój BIOS/płyta główna wspierają technologię wake-on-LAN. Sprawdź w instrukcji płyty głównej i przejrzyj BIOS, czy jest tam coś co może przypominać opcję WOL. Z tego co się orientuję to są dwa sposoby na współpracę "sieciówek" z płytą główną. Jeden to połączenie wetkniętej karty sieciowej odpowiednim kabelkiem (dostarczanym przez producenta karty w pudełku) ze zworkami (wtykiem) na płycie głównej. Druga opcja, której nie jestem pewien, to komunikacja przez samo złącze PCI.

Jeśli Twoja maszyna pracuje w jakiejś osiedlowej sieci, to raczej możesz zapomnieć o obudzeniu komputera korzystając np. z kafejki internetowej. Jeśli sieć jest spora to możesz się liczyć z tym, że komputer będzie Ci się "samoczynnie" włączał np. w środku nocy, bo ktoś uprzejmy w sieci poleci pakietami do wybudzania maszyn po wszystkich znanych mu komputerach.

Podsumowując:
- to nie Linux ma wspierać WOL, tylko płyta główna/BIOS
- Nie tylko płyta główna/BIOS ale "sieciówka" również musi posiadać opcję WOL
- Oczywiście dobrze by było, gdyby karta sieciowa, jako taka, była wspierana przez Linuksa. W przeciwnym razie przez sieć jedynie włączysz komputer.
TenDrugi

Post autor: TenDrugi »

Chyba dość zawile to napisałem ale chodziło mi właśnie o to czy karty sieciowe które obsługują WOL będą wspierane przez linuksa. Może wszystkie, może wybrane a może żadna. Tego właśnie nie wiem.

Tym samym ponawiam pytanie :mrgreen:
RaV.

Post autor: RaV. »

Zwróć uwagę na chipset karty. Bardzo wiele jest na chipsecie Realteka, który jest bardzo dobrze wspierany. Na tym chipsecie oparta jest większość tanich (co nie znaczy całkiem kiepskich) kart w okolicach 15PLN. Dość popularny jest też chipset 3com.
Może zamiast próbować iść na łatwiznę upoluj sobie w jakimś sklepie internetowym kartę sieciową, zobacz na jej chipset i "pogóglaj". To nie boli (aż tak bardzo). Jak nie wiesz jak się zabrać za poszukiwania, to masz tu mały hint:
1. Szukasz np. na Skąpcu kart sieciowych.
2. Trafiasz na jakąś. Choćby tę: http://www.skapiec.pl/site/cat/46/comp/214204
3. Zapytanie do wielewiedzącego: http://www.google.pl/search?num=30&hl=p ... lr=lang_pl
4. Pierwszy link może sugerować, że sieciówka będzie wspierana.
5. Jak sobie już coś wybierzesz możesz iść do swojego ulubionego sklepu i powiedzieć, że chcesz TÊ!
6. Cieszysz się nową kartą sieciową z funkcją WOL.

Osobiście bardzo lubię karty zbudowane na Realteku. Nie są drogie a w swojej karierze tylko jedna mi padła. O ile mnie pamięć nie myli na port PCI poszło z płyty zbyt wysokie napięcie i to była przyczyna awarii. Nawet jedna z takich kart na wymienionym chipsecie obsługuje WOL. Piszę "nawet", bo większość była kupowana baaaaaardzo dawno, gdy WOL się dopiero pojawiał i był mało popularny.
ODPOWIEDZ