[+] Firefox/Iceweasel 3 i Debian Etch?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mekosx
Beginner

[+] Firefox/Iceweasel 3 i Debian Etch?

Post autor: mekosx »

Witam mam drobne pytanko odnośnie firefoksa na Debianie. Z tego co wiem w Debianie zamiast firefoksa jest iceweasel, nie wiem zbytnio czym się różnią ale mnie tam wszystko jedno o ile będzie w wersji 3.
Instalowałem z repozytorium firefoksa

Kod: Zaznacz cały

aptitude install firefox
zainstalował mi się iceweasela w wersji 2.0.0.18. Przyzwyczaiłem się do funkcjonalności trójki, wiele ,,moich'' wtyczek jest niedostępnych dla tej wersji. Dlatego pytam czy istnieje ta łasica w wersji 3 i skąd ją wziąć, a jeśli nie to czy jestem skazany na instalację zwykłego lisa przez skrypt wzięty ze strony Mozilli? Jeśli tak to jak i czy się przyjmie w Debianie? Będę wdzięczny za pomoc

/EDIT: Swoją drogą to repozytorium bardzo nieaktualne, znacie może jakieś lepsze na bieżąco aktualizowane?
Awatar użytkownika
r35

Post autor: r35 »

Iceweasel w wersji 2.0.0.18 jest dostępny w Etchu i to właśnie jego zapewne masz, nowsze wersje są w repozytorium Sida i Lenny.
mekosx
Beginner

Pobrałem wersję z debian.org nie wiedziałem cóż to za wersja :-)
Da radę doinstalować wersję 3 na Etchu?
I właściwie z tego co słyszałem Etch jest najstabilniejszy, a tamte są testowe, a jak testowe to niepewne i ich się boję instalować na początek.

/EDIT:
Poczytałem trochę, zainstaluję Lennego, bo mnie to repozytorium denerwuje, że nie wiem co...
maly
Beginner

Post autor: maly »

Może być mały problem z zależnościami, jak w temacie: Instalacja przegladarki Firefox 3x -Etch Gdzie problem nie został raczej rozwiązany. Polecamy aktualizacje do Lenny, Sid.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

FF3, jeśli mnie pamięć nie myli - działa na Etchu, ale w 3 sytuacjach:
1. jest to FF3 pobrany ze strony (to skompilowany program, gotowy do uruchomienia) - jedyne, co musisz zrobić, to przeglądnąć system, by "firefox" nie powodował uruchamiania iceweasela
2. można zmieszać repozytoria - trudna sztuka, niekiedy się udaje,
3. można użyć swiftfoxa/weasela, ale wówczas patrz pkt. 1.
Reszta jest na forum.
mekosx
Beginner

Już zainstalowałem Lennego i mam iceweasela 3. Jeszcze jedno pytanie - czym w gruncie rzeczy różni się łasica od zwykłego firefoksa? Poza nazwą ;-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

http://pl.wikipedia.org/wiki/IceWeasel resztę masz na stronie. Funkcjonalnie - nie widzę różnicy.
ODPOWIEDZ