Instalacja serwera FTP - froftpd

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
milik

Instalacja serwera FTP - froftpd

Post autor: milik »

Witam,
mam problem z zainstalowaniem serwera ftp. Zacząłem od vsftpd ale że ten nie działał, odinstalowałem go przez:

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove vsftpd
i zainstalowałem froftpd. Ten też mi nie działa. Wydaje mnie się, że pozostały jakieś ślady po tych serwerach bo żaden nie chce działać.
Po wpisaniu

ftp localhost
wyświetla mi się:

421 Service not available, remote server has closed connection
Od razu dodam, że serwer stoi za routerem, na którym jest przekierowanie tylko 22 portu. ¦ciągnąłem vspd na laptopa z Debianem i działa bez problemu. Jaka może być tego przyczyna?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

A serwis na serwerze ftp tez masz przeniesiony na ten port? Ftp domyslnie jest na 21, a 20 to ftp-data
milik

Serwer juz dziala bez problemu, tzn, po wpisaniu

ftp localhost
laczy mnie z serwerem. Jednak po wpisaniu hosta laczy mnie z serwerem ftp routera. Dodam, ze probowalem na porcie 21 i 2121 dzieje sie tak samo.
Rad
Member

Post autor: Rad »

Wpisujesz ftp i adres rutera, na ruterze działa oddzielny serwer ftp i dziwisz się, że łączy sie z ruterem? Wyłącz serwer ftp na ruterze, przekieruj dwa porty na serwer wewnątrz sieci, ewentualnie ustaw ftp_conntrack i dopiero próbuj się łączyć z zewnątrz.
milik

Niestety nie wiem jak wyłączćc ten serwer ftp na ruterze. W instrukcji nie ma o tym ani słowa.
Dlaczego przekierować dwa porty? 21-ftp i 20 ftp-data? O to chodzi?
Czyli analogicznie do tego jeżeli w tej chwili na ruterze mam przekierowanie portu ftp na port 5000, to trzeba zrobić następne przekierowanie ftp-data na port 4999 - dobrze rozumiem?

[Dodano: 2008-12-30, 12:56]
Działa. Nie wiem dlaczego lokalnie nie mogę się połączyć, ale z internetu działa.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ