Odnośnie wygody korzystania z Livecd:pavbaranov pisze:Czy by odpalić Lenny na moim komputerze muszę chodzić do kafejki internetowej i spędzać tam godziny na śledzeniu wątków na forach, zgłaszanych bugów i ich rozwiązań, bądź kupować drugi komputer, lub dość niewygodnie używać jakiejś dystrybucji livecd (którą wszak również muszę gdzieś "zdobyć", kupić, wypalić itp.), by spokojnie korzystać z dobrodziejstw współczesnego systemu na desktopa, czyli jakiegoś środowiska graficznego?
- Pobieramy najnowszą wersję Knoppiksa przez bittorent (jest to wersja niestety dostępna tylko na DVD i jej czas pobierania jest dłuższy ale opłaci się).
- Wypalamy płytkę DVD.
- Inwestujemy w pendrive (wystarczy 1 GB).
- Uruchamiamy Knoppiksa:można dodać dodatkowe opcje.
Kod: Zaznacz cały
knoppix lang=pl
- W uruchomionym systemie podpinamy sformatowany pendrive z dowolnym systemem plików (proponuję jakiś system plików linuksowy).
- Uruchamiamy:otworzy się kreator, w którym wybieramy opcję bez szyfrowania (możemy z szyfrowaniem ale to bardzo długo trwa i nie sprawdzałem jak działa).
K->KNOPPIX->Configure->Create a persistem KNOPPIX disk image
- W kreatorze zostaniemy następnie poproszeni gdzie ma zostać zapisany plik image i jakiej ma być wielkości - wybieramy dysk USB i określamy jego wielkość o kilka mega mniejszą niż dostępne miejsce.
- Jak plik image się utworzy restartujemy komputer nie wyjmując dysku USB.
- Wpisujemy ponownie opcje startowe:i czekamy aż system uruchamiany z płyty zamontuje pedrive i poprosi nas o potwierdzenie czy chcemy korzystać z UnionFS. Potwierdzamy i czekamy jak uruchomi się środowisko graficzne (lub nie w Knoppiksie bardzo rzadki przypadek).
knoppix lang=pl
- Mamy teraz system bez instalacji, uruchomiony z dvdromu, na którym możemy pracować jak na zainstalowanym. Możemy dodawać i usuwać programy, konfigurować internet. Praktycznie wszystko oprócz zmiany jądra (chyba że przygotujemy własny system livecd).
- ¯yczę owocnych eksperymentów. Ja mam w taki sposób wykonaną własną wersję ratunkową sytemu do połączenia z internetem. Ilość zmian zależy od wielkości dysku USB. Można przeznaczyć na takie eksperymenty z livecd partycję lub miejsce na twardym dysku.