Dostałem pod choinkę asus eee 701 i chcę postawić nim Linuksa - Debiana. Nie chcę żadnej dystrybucji oprócz Debiana. Z instalacją problemu nie będę miał tylko z konfiguracją i proszę was o pomoc. Szukam sterowników do Debiana. To wynik lspci:
Przepraszam, ale w czym masz problem?
W przypadku instalacji Lenny nawet madwifi Ci nie będzie potrzebny, a jest w repozytorium w sekcji bodaj contrib. O jakie inne sterowniki Ci chodzi? Wszystko czego potrzebujesz będziesz miał na 1CD, a do podstawowego odpalenia, z kablowym dostępem wystarczy Ci netinstall.
Mam ten sam komputerek (masz zwykłego 701, prawda?), i ze sterownikami nie miałem żadnych problemów...
Poza tym google twoim przyjacielem - istnieje projekt, który ma zapewnić bezproblemowe chodzenie na eee pc Debiana, a skupia się na konfiguracji + przygotowaniu instalki - http://wiki.debian.org/DebianEeePC .
Ty miałaś domyślnie zainstalowane Ubuntu? U mnie był paskudny Xandros, któremu swoją drogą zawdzięczam te komputerek..
Ja z projektu do którego dałem linka zainstalowałem lennego - pomimo przeprowadzenia minimalnej instalacji praktycznie wszystko działało od początku (muszę tylko dopracować skróty klawiszy funkcyjnych, ale to prawdopodobnie zasługa mojego sposobu instalacji). Z wifi jedyne problemy na jakie na razie natrafiłem były po stronie routera, jedyne czego jeszcze nie wiem, to jak zareaguje na sieć zabezpieczoną.
uszek2007 pisze:
Mam zabespieczoną sieć jeżeli będą problemy to zabespieczenie będę musiał zdjąć i dać filtrowanie po mac
Generalnie, to dla samego wypróbowania połączenia warto zdjąć. Natomiast nie powinieneś mieć żadnych problemów z wpa itp z tej racji, że masz eee. Używasz albo wpa_supplicanta albo jakiejś nakładki graficznej i problem z głowy.
Nie działa sieć wifi przy instalacji i po nie ma w ifconfig żadnego wlan0 i ath0. A przy instalacji wykrywa kartę, a później wpisuje nazwę sieci i nie znalazło tego essid i lipa. Może dlatego, że instaluję goły system z 1cd ale chyba nie skoro wykrywa kartę?
Przy instalacji, na Debianie raczej nie będzie. Po instalacji - bez problemu działa. W Twoim przypadku powinno działać zarówno ath5k jak i madwifi (nie ma na CD).