Debian czy Ubuntu?
Debian czy Ubuntu?
Co lepiej wybrać i dlaczego? Obecnie mam Ubuntu, Debiana nigdy nie widziałem. Czy jest w czymś lepszy? Zależy mi na solidnym, niezawodnym i wydajnym systemie, z którym będę pracować przez wiele lat bez żadnych problemów. Stąd moje pytanie czy Debian przewyższa w czymś Ubuntu?
http://jakilinux.org/jaki-linux/porowna ... ro2=Debian
Pewne cechy w zaleznosci od punktu widzenia sa uznawane za wade lub zalete.
Pewne cechy w zaleznosci od punktu widzenia sa uznawane za wade lub zalete.
Ja testowałem oba systemy i jednak wybrałem Debiana. Chociażby ze względu na to, że przy instalacji mogę sobie wybrać to co faktycznie chce zainstalować, czyli system podstawowy (bez X'ów), a dopiero później doinstalować resztę według mojego uznania. A oprócz tego to są w sumie prawie te same dystrybucje, jednak jeżeli zależy Ci na stabilności i wydajności to polecam właśnie Debiana.
Ubuntu jest bardziej spojne jesli uzywasz gnome no i wiele rzeczy dziala out-of-the-box. W Debianie trzeba troche pokonfigurowac i poinstalowac (kodeki, stery karty graficznej, partycje ntfs itd). W Ubuntu zdarzaja sie male wkurzajace bledy, glownie ze wzgledu na ped za nowosciami. Ostatnio zainstalowalem sobie 8.10 na probe i po aktualizacji przestala mi dzialac myszka
Jako, ze nie jestem fanem gnome to zostaje jednak przy debianie.

-
- Senior Member
jss -> masz Ubuntu. Odpowiada Ci, czy nie? Jeśli tak, to pozostań przy nim. Jeśli nie - szukaj innej dystrybucji, bądź rozwiązań dla Ubuntu. Jest takie przysłowie "Lepsze jest wrogiem dobrego". W przypadku linuksa sprawdza się doskonale. Teoretycznie jeśli pracujesz na Ubuntu, powinien się bez problemu zainstalować Debian. Teoretycznie cała ich obsługa jest w 99,9% taka sama. Teoretycznie Debian jest bardziej "stabilny" (nie wiem, co oznacza "solidny"). Teoretycznie... W praktyce różnie to bywa. Przeszedłem do tej pory kilka, jeśli nie kilkanaście dystrybucji linuksa. Kiedyś w poszukiwaniu "nowości" i w przetestowaniu innej. Przede wszystkim jednak z powodu, że na danym sprzęcie moja poprzednia dystrybucja nie zadziałała. Teraz wiem, że jeśli jakaś dystrybucja działa i odpowiada mi to co oferuje, to nie należy jej zmieniać.
Można by się rozwodzić na temat Debiana i Ubuntu, napisać że to jest lepsze w tym i w tamtym; de facto każdy ma inne potrzeby, więc czy nie lepiej postawić najpierw Ubuntu, sprawdzić jak chodzi, czy kompatybilny ze sprzętem, postawić jakiego apacza na próbę, a potem to samo zrobić na Debianie?
. Niezawodny to na pewno będzie Debian Etch- mimo najszczerszych chęci nie umiałem go popsuć na tyle, by potrzebna była reinstalka
Ma za to jedną poważną wadę, której opis znajdziesz wielokrotnie na forum.
każdy system jest taki po instalacji, niezależnie czy spod znaku pingwina, jabłuszka, okienek czy czerwono-białej piłkiZależy mi na solidnym, niezawodnym i wydajnym systemie

-
- Beginner