Instalacja sterowników nvidia 8400MG - Lenny

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
ORMO

Instalacja sterowników nvidia 8400MG - Lenny

Post autor: ORMO »

Witam !
Zainstalowałem sobie wersję Lenny. Lecz po restarcie obraz zamiast gdm przedstawia się następująco:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8bd ... a13b5.html
Chciałbym, aby system wystartował ze środowiskiem graficznym i aby ewentualnie można było doinstalować sterowniki. Moja karta grafiki to nvidia 8400MG (laptop).
Próbowałem z Ubuntu, lecz tam wystarczy wybrać opcję "bezpieczny tryb graficzny" i ruszało bez problemu.

Z góry dziękuję i przepraszam za ewentualne złamanie przepisów.
mysza-j

Post autor: mysza-j »

Poszukaj sterowników, które w opisach mogą mieć nazwę twojej karty.
ORMO

A nie uważasz, że bez sterowników również powinien się podnieść? W takim układzie co zrobić, aby wyłączyć "tryb graficzny"?
mysza-j

Post autor: mysza-j »

ctrl+alt+f1 - przełączasz się na konsole 1 (x'y są na konsoli 7)
pood181

Post autor: pood181 »

Ja też mam ten sam problem na komputerze stacjonarnym. Mam kartę grafiki geforce 8400gt i po instalacji jest dobrze, a po restarcie systemu wysypuje się xorg. Wcześniej wszystko grało bez problemów.
ORMO

pood181, sprawdź czy po wysypaniu Xów możesz wejść do trybu tekstowego (Ctrl + Alt + F1). Ja obecnie nie mam systemu na dysku.
Wejdź również do /etc/X11/xorg.conf i edytuj zmieniając wpis odnośnie sterownika zmieniając go na vesa. Może ruszy w bezpiecznym trybie graficznym.

Trzeba próbować ;]

Jeśli chodzi zaś o sterowniki, to najnowsza wersja dostępna na jest na stronie:

http://www.nvidia.com/object/unix.html

(173.13.XX)

Obsługuje moją kartę grafiki.

[ Dodano: 2008-12-28, 15:29 ]
Dobra, sprawozdanie z ostatniej, pomyślnej próby.
Zainstalowałem system tak, jak to było powiedziane w poradnikach. Po instalacji Xów i Gnome'a było dokładnie to samo. Pomyślałem jednak, zalogowałem się w trybie "single" i:

Kod: Zaznacz cały

su
nano /etc/X11/xorg.conf
Wyedytowałem sekcję "Device" Domyślnie tam było "Configured Video Device" Zmieniłem tę wartość na "VESA". Pod tym dałem "Driver" i "vesa". Po restarcie elegancko przywitał mnie GDM prosząc o nazwę użytkownika. Teraz mam już zainstalowane sterowniki Nvidii.
ODPOWIEDZ