Jak sprawdzi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
pavbaranov
Senior Member

Jak sprawdzić działanie routera (wifi)

Post autor: pavbaranov »

Witajcie ¦wiątecznie,
miałem fajnie działające wifi i nie mam. W jeden dzień było, w drugi się wyłączyło.
Pytanie jak sprawdzić czy:
- karta wifi w komputerze działa poprawnie, czy też się zepsuła?
- router działa poprawnie i... nadaje :) ?
Wiem, są programiki od wifiradar po różne sniffery itp Natomiast, mam wątpliwość, albowiem na drugim urządzeniu, które ma kartę wifi (Asus MyPal696) również nie mogę nawiązać połączenia.
Na notebooku, sieć jest wykrywana, ale z zerową siłą sygnału.
Próba ręcznej konfiguracji (tj. z użyciem pakietu wireless-tools) niby ywykrywa jakąś sieć, ale jakby jej nie było: np. ESSID jest niewykrywany.
Innymi słowy, poszukuję jakiegoś programu, którym mógłbym wykonać test poprawności działania routera.
Router Netgear WRT614v7.
sidjestgit
Beginner

Post autor: sidjestgit »

Sprawdz czy czasem nie pojawily sie ostatnio jakies sieci na twoim kanale.
Jesli cos sie pojawilo i mocno sieje to zmien kanal na inny (ja od tego bym zacynal).
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Moim wyznacznikiem czy internet w ogóle działa jest Backtrack3- skrypty konfigurujące korzystające z madwifi zawsze poprawnie wykrywały moją sieć, w pełni także działa tam kde network manager; mogę przełączać sieci, czego nie mogę zrobić na debianie.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Sieć po kablu działa.
Zmiana kanału z 11 (dotychczas) na 3 nic nie zmienia, no ale mam jeszcze kilka. Nie widzę jednak, by jakieś sieci w okolicy były.
Backtrack 3... nie znam, wypróbuję.
Dzięki.
PS: Jak na razie postanowiłem jeszcze.. po prostu zresetować router. Zobaczymy czy mu się poprawi.
ODPOWIEDZ