Mam taką potrzebę, chcę zrobić coś w rodzaju liveCD - w takim sensie, że można to uruchamiać na różnych komputerach z procesorem amd64.
Chcę zrobić to na dysku twardym podłączanym przez USB HITACHI w obudowie philipsa.
Moim zamiarem było stworzenie narzędzia administracyjnego ogóle mówiąc. Nie chce robić tego na płycie ponieważ che mieć dostęp do zmiennej zawartości dysku przenośnego.
Dlatego prosiłbym o pomoc, podpowiedzenie sposobu w jaki mógłbym zrobić coś synonimicznego. Ważną rzeczą jest to, że powinno działać nie tylko na moim komputerze.
Debian na dysku twardym jako livecd
Pewnie jest tu gdzieś na forum już opisane (ale na razie nie szukam) jak przypisać w grubie UUID?
Mam dodatkowe pytanie?
W jaki sposób podzielić dysk, przy pierwszych próbach robiłem tak, że dawałem montowanie pierwszej partycji:
a /boot nie robiłem.
Dlatego prosiłbym też o małą podpowiedź co zrobić z tym fantem i w jaki sposób zabrać się do instalacji Debiana na tym dysku.
Ps.
Wesołych ¦wiąt Bożego Narodzenia - życzenia na jutro :-)
Mam dodatkowe pytanie?
W jaki sposób podzielić dysk, przy pierwszych próbach robiłem tak, że dawałem montowanie pierwszej partycji:
- /boot,
drugiej /
3 była (4 swap i 5/prog)
4 --/foto
wszystko na ext3
a /boot nie robiłem.
Dlatego prosiłbym też o małą podpowiedź co zrobić z tym fantem i w jaki sposób zabrać się do instalacji Debiana na tym dysku.
Ps.
Wesołych ¦wiąt Bożego Narodzenia - życzenia na jutro :-)
Bardzo mieszasz na tym dysku.
Co to za partycja /prog? Na prog-ramy? One są zwykle w /usr, nie ma potrzeby robić im osobnej partycji.
A zdjęcia możesz trzymać w swoim /home.
Jeśli nie robisz /boot, ustawiasz po prostu bootowanie na /, nie ma z tym problemu. Jak bardzo chcesz mieć dużo partycji, to według mnie wystarczyłoby tak:
Co to za partycja /prog? Na prog-ramy? One są zwykle w /usr, nie ma potrzeby robić im osobnej partycji.
A zdjęcia możesz trzymać w swoim /home.
Jeśli nie robisz /boot, ustawiasz po prostu bootowanie na /, nie ma z tym problemu. Jak bardzo chcesz mieć dużo partycji, to według mnie wystarczyłoby tak:
- /
swap
/home
I /foto na pewno też dam już prędzej zamiast /home : )
A ta partycja /prog jest mi potrzebna na programy administracyjne czy jakoś tak to można nazwać. Chodzi mi o to żebym mógł bezproblemowo zrobić reinstalację Debiana nie tracąc ich.
Głównie zależy mi żeby /foto było osobną na głównej.
zmiana planu
1--/bo0t
2--/
3--swap
4--/home
A ta partycja /prog jest mi potrzebna na programy administracyjne czy jakoś tak to można nazwać. Chodzi mi o to żebym mógł bezproblemowo zrobić reinstalację Debiana nie tracąc ich.
Głównie zależy mi żeby /foto było osobną na głównej.
zmiana planu
1--/bo0t
2--/
3--swap
4--/home