[+] Ustawienie bitmapowych czcionek w systemie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
8siem

[+] Ustawienie bitmapowych czcionek w systemie

Post autor: 8siem »

Jakiś czas temu po aktualizacji systemu "zniknęły" mi wszystkie bitmapowe czcionki. Uwiera mnie to delikatnie ponieważ sporo programuję i lubię pisać kod na ciemnym tle, a czcionki TrueType z wygładzaniem są nieczytelne w takiej sytuacji. Znalazłem jakieś czcionki bitmapowe (bdf, pcf) w sieci jednak nie za bardzo chcą się instalować tzn. kiedy wybieram je w instalatorze czcionek KDE niby wszystko dodaje poprawnie, tyle że czcionki się nie pojawiają na liście (opcja żeby pokazywał czcionki bitmapowe jest zaznaczona) i w programach również. Jedyną czcionką bitmapową jaka się zainstalowała (choć nie pamiętam już czy ściągałem ją z jakiejś stronki czy była w repozytorium) jest Terminus, który nie do końca spełnia moje oczekiwania. Próbowałem też wrzucać czcionki do katalogu /usr/share/fonts/X11/misc i odpalać tam polecenie mkfontdir ale też bez skutku.

Więc jeśli ktoś wie co robię nie tak lub jakie paczki w repozytorium mogą zawierać jakieś sensowne czcionki bitmapowe to bardzo proszę o pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wystarczy wcześniej przejrzeć forum i następnie wykonać polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure fontconfig-config
Wybrać wyświetlanie czcionek bitmapowych i następnie wykonać jeszcze polecenie:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure fontconfig
Można dla pewności dokonanych zmian wykonać ponowne uruchomienie komputera.
O tym jakie czcionki mają być zainstalowane w systemie jest na forum.
8siem

Post autor: 8siem »

Dzięki już wszystko jest jak dawniej :)

Może jestem ślepy ale forum przeglądałem i nie widziłem nic na ten temat.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

8siem pisze:Może jestem ślepy ale forum przeglądałem i nie widziałem nic na ten temat.
Sam osobiście wklejałem o tym informację do kilku tematów. Poszukaj.
ODPOWIEDZ