Debian 4.0r5 i SSH-Serwer, po
Debian 4.0r5 i SSH-Serwer, połączenie przez putty
Witam,
Zainstalowałem sobie na dysku system Debian 4.0r5 i386, system podstawowy wraz z serwerem ssh (z płytki NetInstall) na jednym komputerze, po czym wyłączyłem system i wyjąłem dysk.
Dysk powędrował do mojego małego serwera, podłączyłem go odpalam no i problem jest gdyż nie mogę uzyskać z nim połączenia poprzez Putty. Macie jakieś pomysły jak mając dostęp tylko i wyłącznie do dysku naprawić ten problem?
Dodam tylko, że komputera z przełożonym dyskiem nie można spingować.
Niestety nie mogę instalować systemu na serwerze bezpośrednio gdyż nie posiadam przewodu do podłączenia monitora.
Zainstalowałem sobie na dysku system Debian 4.0r5 i386, system podstawowy wraz z serwerem ssh (z płytki NetInstall) na jednym komputerze, po czym wyłączyłem system i wyjąłem dysk.
Dysk powędrował do mojego małego serwera, podłączyłem go odpalam no i problem jest gdyż nie mogę uzyskać z nim połączenia poprzez Putty. Macie jakieś pomysły jak mając dostęp tylko i wyłącznie do dysku naprawić ten problem?
Dodam tylko, że komputera z przełożonym dyskiem nie można spingować.
Niestety nie mogę instalować systemu na serwerze bezpośrednio gdyż nie posiadam przewodu do podłączenia monitora.
Na komputerze, na którym instalowałem działa sieć poprawnie. Po przełożeniu dysku nie, i nie mam jak skonfigurować. System pobiera adresy poprzez DHCP czyli automatycznie, i ma przypisany w routerze stały adres do karty MAC (192.168.1.103).
Czy diametralna różnica to nie wiem ale proszę to jest konfiguracja obu komputerów (wcześniej był Ubuntu-Serwer i wszystko działało).
Komputer stacjonarny:
Czy diametralna różnica to nie wiem ale proszę to jest konfiguracja obu komputerów (wcześniej był Ubuntu-Serwer i wszystko działało).
Komputer stacjonarny:
- Procesor - AMD Barthon 2500+
Plyta - Abit NF7-v2
2x 256DDR 400MHz + 512DDR 333MHz
Karta sieciowa D-Link 10/100
Karta muzyczna SoundBlaster Legancy stereo
- Procesor - Intel Celeron 600MHz
Płyta - Aopen MX3S
2x 128MB SDR 133MHz
Karta sieciowa - Wbudowana w płytę
Karta dźwiękowa - Wbudowana w płytę
Do tego juz doszedlem, karta eth0 to karta Linksysa z PC, po podlaczeniu dysku do serwera karta sieciowa VIA jest identyfikowana jako eth1, i zostal stary wpis od Linksysa.
Wpisy z network/interface:
I zawartosc /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules:
Czyli wszystko chyba tak jak byc powinno, ale ciagle SSH ma connection refused.
Wpisy z network/interface:
Kod: Zaznacz cały
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
Kod: Zaznacz cały
# This file was automatically generated by the /lib/udev/write_net_rules
# program, probably run by the persistent-net-generator.rules rules file.
#
# You can modify it, as long as you keep each rule on a single line.
# MAC addresses must be written in lowercase.
# PCI device 0x8086:0x2449 (e100)
SUBSYSTEM=="net", DRIVERS=="?*", ATTRS{address}=="00:01:80:0a:c2:0a", NAME="eth0"