[SOLVED] Jaka karta nVidii na Debiana?
1. ^ dodalem troche do poprzedniego posta, zobacz.
2. Dlaczego nie kupisz na allegro? To są nowiutkie karty sprzedawane przeważnie przez sklepy i hurtownie, obawiasz się o dostawę? Patrz na ilość komentarzy, tylu użytkowników nie może się mylić, sprzedają normalne firmy. To jest bardzo wygodny i szybki sposób zakupów. Klikasz, przelewasz kasę.. za 2-3 dni masz w domu kartę :-)
Ja osobiście dużo kupuję na allegro i jeszcze nigdy nie spotkałem się z najmniejszym problemem! Większość rzeczy, głównie podzespoły komputerowe kupuję zapakowane, nowiutkie, nie używane, wszystko działa dobrze i transakcje przebiegają sprawnie.
2. Dlaczego nie kupisz na allegro? To są nowiutkie karty sprzedawane przeważnie przez sklepy i hurtownie, obawiasz się o dostawę? Patrz na ilość komentarzy, tylu użytkowników nie może się mylić, sprzedają normalne firmy. To jest bardzo wygodny i szybki sposób zakupów. Klikasz, przelewasz kasę.. za 2-3 dni masz w domu kartę :-)
Ja osobiście dużo kupuję na allegro i jeszcze nigdy nie spotkałem się z najmniejszym problemem! Większość rzeczy, głównie podzespoły komputerowe kupuję zapakowane, nowiutkie, nie używane, wszystko działa dobrze i transakcje przebiegają sprawnie.
ja od kilku lat (~3) zaopatruje się tutaj
(nie żebym robił komuś reklamę
co do grafiki sam mam starego (najsłabszego z tej serii -N34) geforcea fx 5200 128MB ram 128 bit.. kiedy kupowałem tą kartę (ponad 2 lata temu) już dochodziły mnie słuchy że ta karta najlepsza nie jest... jednak nie bardzo potrzebny mi był super mocny sprzęt a w kieszeni miałem jakieś 250 zł... jeżeli chodzi o gry to niestety nie miałem okazji przetestować (chociaż mam gdzieś na cd oryginały UT GOTY edition i jakieś Diablo 2)
do programów CAD, FEM karta jest w zupełności wystarczająca, tym bardziej do zwykłego użytkowania..
od miecha działam na Debianie i tutaj też sprawuje się wyśmienicie (fakt faktem nic takiego tutaj nie robiłem.. nie instalowałem żadnych compiz'ów ani nie włączałem przezroczystości bo i po co mi to?)
jeżeli dzisiaj miałbym kupować i miałbym ~200 zeta na pewno wybrał bym coś stosownego i nie zadawał pytania po co mi taka? bo prędzej czy później i tak się to wykorzysta (choćby na następnego albo i jeszcze późniejszego beryla
//edit
a jeszcze później i tak przyjdzie i czas na kolejną kartę
pozdrawiam
(nie żebym robił komuś reklamę

co do grafiki sam mam starego (najsłabszego z tej serii -N34) geforcea fx 5200 128MB ram 128 bit.. kiedy kupowałem tą kartę (ponad 2 lata temu) już dochodziły mnie słuchy że ta karta najlepsza nie jest... jednak nie bardzo potrzebny mi był super mocny sprzęt a w kieszeni miałem jakieś 250 zł... jeżeli chodzi o gry to niestety nie miałem okazji przetestować (chociaż mam gdzieś na cd oryginały UT GOTY edition i jakieś Diablo 2)
do programów CAD, FEM karta jest w zupełności wystarczająca, tym bardziej do zwykłego użytkowania..
od miecha działam na Debianie i tutaj też sprawuje się wyśmienicie (fakt faktem nic takiego tutaj nie robiłem.. nie instalowałem żadnych compiz'ów ani nie włączałem przezroczystości bo i po co mi to?)
jeżeli dzisiaj miałbym kupować i miałbym ~200 zeta na pewno wybrał bym coś stosownego i nie zadawał pytania po co mi taka? bo prędzej czy później i tak się to wykorzysta (choćby na następnego albo i jeszcze późniejszego beryla

//edit
a jeszcze później i tak przyjdzie i czas na kolejną kartę

pozdrawiam
-
- Beginner
Sporo tracisz, bo jak dla mnie jakość odtwarzanego materiału na tej karcie jest tragiczna. Proste ATi Rage 128 Pro nie pozostawia suchej nitki na tym modelu [ ostatnio porównbywałem jakość akurat ]. Dopiero GeForce 4MX wprowadza szczątkowego vertex'a do wygładzania wideo a także zdecydowanie lepsze wsparcie odtwarzania i jej jakości. Wszystko poniżej imho nie nadaje się do oglądania.dzidzius80 pisze:Ja tam używam 32 MiB G-Force 2, i nie narzekam nawet przy odtwarzaniu dvd
Takie jest moje zdanie ;p
Jak ktoś nie gra a ogląda filmy to mu wystarczy taki 4MX :-)
bardzo dobra karta, mozesz ja zakupic pod AGP lub PCI Express ale jej cena to nie 250 pln tylko 400-500 plnKaka' pisze:mlyczek, a co myślisz o tej karcie: http://www.nvidia.pl/page/geforce_7600.html ?
Zastanawiam się, czy nie lepiej kupić nowego komputera. Z tego co obliczyłem to jak sprzedam aktualny to będę musiał dołożyć około 1000 zł. Dysk SATA, procesor, hmm, podobno Intel Core2 Duo są nawet ok (czytaj: wydajniejsze od AMD). Kartę graficzną tą co podałem, czyli http://www.nvidia.pl/page/geforce_7600.html na PCI Express. RAM będzie trzeba wymienić (mam 2x 512 DDR), zasilacz (aktualny 350 W). No i płytę główną oczywiście. Nagrywarkę DVD oczywiście zostawię, 5-letnią kartę telewizyjną też zostawię. Ale to na razie takie wstępne plany, muszę jeszcze pogadać z bratem jak to będzie. Ale wiem jedno, czy będzie nowy komputer, czy nie, nigdy więcej ATI !bart1983 pisze:bardzo dobra karta, mozesz ja zakupic pod AGP lub PCI Express ale jej cena to nie 250 pln tylko 400-500 pln
No więc kupiłem nowy komputer
Równe 1780 zł poszło...
A sprzęt to taki:
Karta graficzna: GeForce 7600GS Gigabyte 256MiB DDR2, TV-Out, DVI, PCI-E
Zasilacz: Amacrox Warrior AX450-PNF, 400W
Płyta główna: Nvidia nForce 550 Gigabyte.
Pamięć: w jednej kości 1 GiB DDR2 667MHz KINGSTON
Procesor: AMD ATHLON 64 X2 3600+ EE (65W) S. AM2 BOX
Dysk Twardy: WD 160GB, SATA/300, 8MB (WD1600AAJS) zapis prostopadły
Obudowa: Tracer Proton TRO-112 400W Klik
Zainstalowałem tutaj Debiana Sid dla amd64. Wszystko bardzo dobrze działa, ale:
a) Brak flasha - czasami brakuje mi tych "filmików", ale mam zamiar zainstalować 32-bitową Operę wraz ze flashem,
b) Beryl (GDM / KDM ?) się ciągle wywala, ale tylko jak odpalę beryla. Cóż, muszę jeszcze z tym pokombinować.
Po za tym śmiga jak petarda (lub jak kto woli: jak rakieta)
Nie ukrywam, że mam zamiar zainstalować także Gentoo, ale to w swoim czasie - na razie brak czasu na zabawy...
I bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

A sprzęt to taki:
Karta graficzna: GeForce 7600GS Gigabyte 256MiB DDR2, TV-Out, DVI, PCI-E
Zasilacz: Amacrox Warrior AX450-PNF, 400W
Płyta główna: Nvidia nForce 550 Gigabyte.
Pamięć: w jednej kości 1 GiB DDR2 667MHz KINGSTON
Procesor: AMD ATHLON 64 X2 3600+ EE (65W) S. AM2 BOX
Dysk Twardy: WD 160GB, SATA/300, 8MB (WD1600AAJS) zapis prostopadły
Obudowa: Tracer Proton TRO-112 400W Klik
Zainstalowałem tutaj Debiana Sid dla amd64. Wszystko bardzo dobrze działa, ale:
a) Brak flasha - czasami brakuje mi tych "filmików", ale mam zamiar zainstalować 32-bitową Operę wraz ze flashem,
b) Beryl (GDM / KDM ?) się ciągle wywala, ale tylko jak odpalę beryla. Cóż, muszę jeszcze z tym pokombinować.
Po za tym śmiga jak petarda (lub jak kto woli: jak rakieta)

Nie ukrywam, że mam zamiar zainstalować także Gentoo, ale to w swoim czasie - na razie brak czasu na zabawy...
I bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
Odkopuję ten stary temat gdyż stoję przed podobnym wyborem. Znaczy się posiadam Radka 9200SE. I zastanawiam się nad kupnem GF 7300GT. Chodzi mi o to czy przy mojej konfiguracja komputera będe mógł się cieszyć pełnymi możliwościami jakie oferuje Debian (compiz-fusion itp):
Athlon 2500 XP+
1GB RAM
Seagate 320GB
Karta graficzna : w przyszłości GF7300 AGP
Czy może lepiej zainwestować w nowy komputer jakiś 64-bitowy, karta na PCI-E.
Jeśli chodzi o gry to praktycznie nie gram (od tego mam PS2) rzadko zdaża mi się zagrać. A więc. Czy do moich potrzeb wystarczy nowa karta, czy też lepiej wymienić kompa na nowego. A może jakaś inna karta graficzna???
Athlon 2500 XP+
1GB RAM
Seagate 320GB
Karta graficzna : w przyszłości GF7300 AGP
Czy może lepiej zainwestować w nowy komputer jakiś 64-bitowy, karta na PCI-E.
Jeśli chodzi o gry to praktycznie nie gram (od tego mam PS2) rzadko zdaża mi się zagrać. A więc. Czy do moich potrzeb wystarczy nowa karta, czy też lepiej wymienić kompa na nowego. A może jakaś inna karta graficzna???