migracja na x64, problem z update-grub

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Quirel

migracja na x64, problem z update-grub

Post autor: Quirel »

Mam jeden mały problem, oraz jedno małe pytanie.
Problem:
Otóż w czasie reinstalacji Windows postanowiłem zrobić sobie jeszcze jedną partycję na dysku, przed obszarem, na którym jest grub. Wiadomo, po reinstalacji miałem do przeinstalowania gruba. Zrobiłem to, siedzę na Debianie, jednakże mam jeden problem, otóż komenda update-grub zamiast wykrywać mi partycję (hd0,8) podpisuje mi ją jako (hd0,7) przez co muszę ręcznie poprawiać wpisy w pliku menu.lst.

Pytanie:
Czy i jak można przejść z systemu x86 na x64? Zainstalowałem sobie jajko 2.6.26-1 w wersji x64 jednak jak zmusić system do przeinstalowania pozostałych pakietów na wersje x64 aby mieć cały system na x64 bez zbędnych programów i bibliotek w wersji x86?
NeoN265

Post autor: NeoN265 »

Jeżeli chodzi o przejście z x86 na x64 to musisz zrobić reinstall! Nie da się "przerobić" systemu na inną architekturę z tego co mi wiadomo. Musisz na nowo zainstalować system w wersji x64.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Otóż w czasie reinstalacji Windows postanowiłem zrobić sobie jeszcze jedną partycję na dysku, przed obszarem, na którym jest grub.
'przed' obszarem, na ktorym jest grub? Grub zwykle jest w MBR'ze , a twoj jest gdzie?
jednakże mam jeden problem, otóż komenda update-grub zamiast wykrywać mi partycję (hd0,8) podpisuje mi ją jako (hd0,7)
Grub tak ma - zaczyna numeracje partycji od 0, a linux od 1, wiec np. partycja /dev/sda4 to dla gruba (hd0,3).
ODPOWIEDZ