Procesy odpowiedzialne za obs

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie ma żadnych przeciwwskazań na posiadanie Ubuntu i Debiana równolegle na dysku.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Próbowałem instalacji debiana i coś nie poszło. :P Zainstalowałem system podstawowy + środowisko graficzne; wybrałem nie-instalowanie GRUBa (bo przecież mam od Ubuntu), ale i tak coś się instalowało z tym GRUBem i w efekcie system nie wstawał - musiałem przeinstalować Ubuntu.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Zapewne jeden system nadpisałeś drugim - instalacja GRUBa jest jak najbardziej wskazana przy kilku systemach. To że już masz zainstalowany bootloader wcale nie znaczy, że uruchomisz nowo zainstalowany system. Instalatory są na tyle zautomatyzowane, że wykrywają poprzednie systemy i po prostu dopisują je do listy gruba, ale wiąże to się z instalacją.
Jeśli zależy Ci na dwóch systemach, musisz odpowiednio partycjonować dysk; dla każdego systemu partycja / musi być osobna, ale np. /home można współdzielić, dzięki czemu oszczędzasz cenne miejsce i ustawienia wyglądu i zachowania (z grubsza) masz takie same na obu systemach.
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Wiem. Miałem kiedyś na raz Minta i Ubuntu, ale ten pierwszy nie przypadł mi do gustu. Nie wiem czemu z Debianem coś się skaszaniło. GRUB Debiana nadpisał Ubuntowego, ale żaden system nie wstawał (GRUB się uruchamiał).
ODPOWIEDZ