GF 4 MX 440 instalacja sterownika
GF 4 MX 440 instalacja sterownika
Witam. Ja wiążę się z problemem takim:
Otóż po nieudanych aktualizacjach ze stable do Lenny czy Sida zdecydowałem się pobrać obraz płyty Testing/Lenny wraz ze środowiskiem graficznym KDE. Zainstalowałem ten system wg poradnika Velmafii no i trochę jestem zdziwiony faktem takim, że posiadam architekturę i386, a zainstalowało mi się jajko 2.6.26-686-1. I teraz kilka Kwestii:
1. Czy to jest normalne i nie spowoduje żadnych problemów?
2. Na Etchu po instalacji świeżego systemu bez instalacji środowiska graficznego konfigurowałem xorg.conf wg poradnika Kaki i były tam wszystkie opcje opisane przez Kakę i xorg.conf skonfigurowałem bez problemów. Lecz gdy zainstalowałem lub zrobiłem aktualizację dystrybucji z Etcha do Sida lub z Etcha do Lenny xorg.conf chciał tylko i wyłącznie konfigurować klawiaturę i nic więcej. Nie wykrywał karty graficznej, nie chciał konfigurować myszy itp. Druga sprawa jest taka, że za każdym razem padały mi x-y po aktualizacji. Po instalacji systemu z płyty instalacyjnej Lenny już tego kłopotu nie było lecz dalej pozostał problem xorgiem. Dlaczego?
3. Za nic nie udaje mi się zainstalować sterownika do karty graficznej (GF4 MX440 128 DDR) gdzie w Etchu takich problemów nie miałem. Spoglądałem tutaj na tematy i problemy związane z instalacją sterowników do grafiki ale żadne z rozwiązań nie pomogło. Z komunikatu zrozumiałem ze jajko jest niewłaściwie skompilowane. Dodam że jajko na Etchu miałem 2.6.18-386. O co może chodzić?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ale teraz niestety nie jestem w stanie wrzucić żadnych logów bo jestem w robocie i siedzę na Windowsie.
Otóż po nieudanych aktualizacjach ze stable do Lenny czy Sida zdecydowałem się pobrać obraz płyty Testing/Lenny wraz ze środowiskiem graficznym KDE. Zainstalowałem ten system wg poradnika Velmafii no i trochę jestem zdziwiony faktem takim, że posiadam architekturę i386, a zainstalowało mi się jajko 2.6.26-686-1. I teraz kilka Kwestii:
1. Czy to jest normalne i nie spowoduje żadnych problemów?
2. Na Etchu po instalacji świeżego systemu bez instalacji środowiska graficznego konfigurowałem xorg.conf wg poradnika Kaki i były tam wszystkie opcje opisane przez Kakę i xorg.conf skonfigurowałem bez problemów. Lecz gdy zainstalowałem lub zrobiłem aktualizację dystrybucji z Etcha do Sida lub z Etcha do Lenny xorg.conf chciał tylko i wyłącznie konfigurować klawiaturę i nic więcej. Nie wykrywał karty graficznej, nie chciał konfigurować myszy itp. Druga sprawa jest taka, że za każdym razem padały mi x-y po aktualizacji. Po instalacji systemu z płyty instalacyjnej Lenny już tego kłopotu nie było lecz dalej pozostał problem xorgiem. Dlaczego?
3. Za nic nie udaje mi się zainstalować sterownika do karty graficznej (GF4 MX440 128 DDR) gdzie w Etchu takich problemów nie miałem. Spoglądałem tutaj na tematy i problemy związane z instalacją sterowników do grafiki ale żadne z rozwiązań nie pomogło. Z komunikatu zrozumiałem ze jajko jest niewłaściwie skompilowane. Dodam że jajko na Etchu miałem 2.6.18-386. O co może chodzić?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ale teraz niestety nie jestem w stanie wrzucić żadnych logów bo jestem w robocie i siedzę na Windowsie.
Mam taki sam przypadek, ale sterownik nVidii dla GF4MX440 bez problemu się instaluje, dokładnie z jakiej wersji sterownika korzystasz (NVIDIA-Linux-x86-96.43.07-pkg1) ?!
Jeśli chodzi o prawidłowe wygenerowanie xorg.conf (Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid ) nie powinno być z tym kłopotu, działa poprawnie.
Jeśli chodzi o prawidłowe wygenerowanie xorg.conf (Sposób na generowanie xorg.conf - Lenny/Sid ) nie powinno być z tym kłopotu, działa poprawnie.
A u mnie się sterownik nie chce się zainstalować bo wywala błąd kompilacji jądra i coś z CC (sterownik mam chyba taki jak podałeś), takie przypadki były już tu omawiane na forum ale nikt nie podał żadnego konkretnego rozwiązania, moduły do jajka są zainstalowane ale nie wiem czy nie przeszkadza to że w kompie mam architekturę i386 a jajko jest 686.
Odnośnie linka który podałeś co konkretnie trzeba uzupełnić w pliku xorg.conf.new. Jestem początkujący jeśli chodzi o Linuksa. Miałem wcześniej Ubuntu ale nie przypadł mi do gustu bo miałem większe z nim problemy niż z Debianem (zaczynałem od Etcha ale stwierdziłem, że zainstaluję Lenny lub Sida) no i męczą mnie konfiguracje tego xorga i ten nieszczęsny sterownik do grafiki (tydzień czasu z tym już walczę). Pozdrawiam
Odnośnie linka który podałeś co konkretnie trzeba uzupełnić w pliku xorg.conf.new. Jestem początkujący jeśli chodzi o Linuksa. Miałem wcześniej Ubuntu ale nie przypadł mi do gustu bo miałem większe z nim problemy niż z Debianem (zaczynałem od Etcha ale stwierdziłem, że zainstaluję Lenny lub Sida) no i męczą mnie konfiguracje tego xorga i ten nieszczęsny sterownik do grafiki (tydzień czasu z tym już walczę). Pozdrawiam
Dobrze, postaram się jutro jak będę miał czas wrzucę log xorga. Ale najbardziej mi w tym momencie zależy na instalacji sterownika grafiki. Przecież Debian bez karty grafiki to nie Debian, nie wspominając o tym, że ja dopiero system zainstalowałem i jeszcze dużo instalacji mnie czeka. Aż się boję pomyśleć.
A czemu ty udajesz mądrzejszego od twórców? Nie chciał to znaczy ze mu nie potrzeba. Pytanie jest takie: wstają ci x-y czy nie? Jezeli tak to o co ci chodzi?Nie wykrywał karty graficznej, nie chciał konfigurować myszy itp.
A co do sterowników, to upewnij się że masz najnowszą wersję oraz że masz headery jądra zainstalowane. Pokaż zresztą log z instalacji sterowników bo tak to można tylko sie domyslac o co chodzilo.
winnetou, polecenia są równoważne:
=
Z tym, że w taki sposób nie zainstalujesz plików nagłówkowych. W wersji Lenny wygląda to tak: Masz do wyboru dwie wersje w przypadku mojego kernela. Instalować obie --- nie wypada.
Najpierw musisz wykonać:
I wynik wstawić doLub drugą wersję, zależy którą potrzebujemy.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install linux-headers-`uname -r`
aptitude install linux-headers-$(uname -r)
apt-cache search linux-headers-$(uname -r)
linux-headers-2.6.26-1-686 - Header files for Linux 2.6.26-1-686
linux-headers-2.6.26-1-686-bigmem - Header files for Linux 2.6.26-1-686-bigmem
Najpierw musisz wykonać:
uname -r
2.6.26-1-686
aptitude install linux-headers-2.6.26-1-686