Brak odtwarzania plików swf - Etch

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Urzednik

Brak odtwarzania plików swf - Etch

Post autor: Urzednik »

Cześć wszystkim,

Mam następujący problem.
Nowa wersja Debiana zainstalowana.

Zainstalowałem wszystkie flash dodatki, ściągnąłem też flash playera 10 i...

Nie mam pojęcia czy flash player 10 instaluje się jak trzeba , tzn:
podczas instalacji z konta root pyta o katalog do instalacji. Podałem /usr/lib/iceweasel (przy Mozilla wywala, że nieprawidłowy katalog). Instalacja chyba błysk.

Otwieram iceweasel przeglądarkę i uruchamiam plik SWF z prezentacją i:
This WF file is known to trigger bugs in the swfdec decoder. Playback is cancelled.
Podobnie jak aplikacja TOTEM pomimo zainstalowania wszystkich pakietów z opisem FLASH dla pewności nie odtwarza żadnego pliku SWF i krzyczy, że nie ma brakującej wtyczki.

Mam prośbę o podanie w jaki sposób w Linuksie Debian 4.0 zainstalować możliwość odtwarzania plików SWF oraz innych plików wideo (obecne Divxy odtwarza tak brzydko, że się oglądać nie da - obraz jest poszarpany - a jak oglądam pod Windows XP to jest bardzo ładny) i co zrobić aby ten komunikat się nie pokazywał?

PS: Nie mam podłączenia do sieci! Mam nagrane 4 płyty DVD z dystrybucją Debiana 4.0
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Nie wiem jak i gdzie musi to zostać napisane. Zaczynamy od przeglądania forum. Rzadkie są przypadki kiedy nasz problem jest jedyny w swoim rodzaju.
Co musisz zrobić:
  1. W pierwszej kolejności uzyskać w możliwie jak najprostszy sposób połączenie z internetem nowo zainstalowanego Debiana.
  2. Po uzyskaniu połączenia z internetem uzupełnić zawartość pliku /etc/apt/sources.list o odpowiednie wpisy adekwatne do posiadanej wersji systemu: link1 i link2.
  3. Aktualizacja systemu.
  4. Instalujemy dopiero teraz wymagane i interesujące nas dodatki i programy korzystając z tematów dostępnych na forum: flash instalacja.
Nigdy nie instalujemy wszystkich pakietów na zasadzie zgodności nazwy tylko te, które nam są potrzebne.
Usuń wszystko związane z flashem i postępuj tak jak napisałem powyżej.
Do tych tematów też zajrzyj w między czasie.
Urzednik

Post autor: Urzednik »

Jakbym miał połączenie z internetem to sam bym to zrobił.
¬ródła Debiana mam już wpisane jak trzeba :)

Mam jedno pytanie na marginesie:
Jestem na urlopie w Bieszczadach.
Prąd z generatora w leśniczówce.
Telefon jest ale mam tzw. Winmodem więc Linux go nie obsługuje :(

Zasięgu komórkowego nie ma więc IPlus, Blueconnect, Orange Free itp odpadają.

A o neostradzie to tu można pomarzyć, bo trzeba by podpisywać umowę, a właściciel miejsca w lesie tego nie chcę.

Poza tym co dziwne czas aktywacji usługi tu podano nam ... na nowy rok :(

Czytałem tematy na forum ale porady są tylko jak będziesz miał połączenie z siecią. A jak nie...

Maile i pisma na tym forum mogę pisać bo na wszelki wypadek wziąłem laptopa z Windowsem, który nie ma problemu z obsługą modemu.

Może więc mogę ściągnąć jakiś pakiet na laptopa, a potem wrzucić go na Debiana?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Urzednik pisze:Może więc mogę ściągnąć jakiś pakiet na laptopa, a potem wrzucić go na Debiana?
Właściwie to jest to możliwe i pobranie pakietu w32codecs powinno chyba przybliżyć rozwiązanie problemu.
http://www.debian-multimedia.org/dists/ ... codecs.php

Napisałem chyba, ponieważ ręczne pobieranie i instalacja pakietów wymaga pobierania dodatkowych pakietów, które wynikają z zależności. Nie wiem czy znajdujące się na płytach wystarczą. Nie ma wielu elementów z sekcji multimedia na płycie ze względów licencyjnych.
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Wbrew pozorom mozliwe ze Linux zdola obsluzyc twoj winmodem. Podaj model...
ODPOWIEDZ