Witam, właśnie się zastanawiam nad wykorzystaniem technologii RAID na domowym komputerze do automatycznego tworzenie kopii np. systemu. Czy ktoś używa RAID-a 1 i miął okazję się przekonać ile on jest wart w praktyce gdy naprawdę trzeba coś odzyskać. Obecnie mój system kopii to robienie obrazu i zgrywanie na DVD-RW. Wadą tego jest to ze nie mogę sobie np. wydobyć konkretnego pliku np. konfiguracyjnego tylko musiał bym przywracać wszystko. Robię więc też (rzadko) kopie systemowych plików do paczki .tar.bz2 i .img z MBR ale to trochę za czasochłonne - chociaż chyba najlepsze. Po za tym nie chce mi się często tym zajmować. Obecnie ceny dysków są tak niskie, że można by do tego użyć jakiegoś automatu, dajmy na to RAID 1. I tu mi się to nie podoba. Załóżmy, że mam RAID 1 (lustro) programowy, coś zepsuję logicznie, programowo, aktualizacje itp. i zechcę przywrócić system i co? Na lustrzanym dysku mam kopie systemu również zepsutego. No nie, to nie o takie rozwiązanie mi chodzi. Chyba, że tego RAIDa dało by się ustawić tak aby odwzorowywał zmiany np. z 3 dniowym opóźnieniem. Ale jakoś nie słyszałem o takiej funkcji. Poza tym jak takie coś by potem odzyskiwać? Mam jeden dysk i właśnie się zastanawiam na kupnem drugiego dysku ale nie wiem czy RAID będzie dobrym rozwiązaniem. Oczywiście uważam, że robienie RAID na partycję systemową na jednym fizycznym dysku nie ma sensu.
Pomyślałem więc tak, że kupie drugi dysk i na niego przeniosę /home co mi umożliwi równoległy odczyt z / i /home bo będą na 2 różnych fizycznych dyskach. I teraz najlepsza kombinacja.
Trzymać kopie systemu / na /home, a kopie ważnych plików z /home na /. W ten sposób będę miał kopie jednego i drugiego na oddzielnych dyskach fizycznych, może się 2 na raz nie zepsują. Po za tym jak już pisałem odczyt będzie szybszy i dwa dyski w pełni wykorzystane. Jednak wolał bym, żeby to się robiło automatycznie, jest też coś takiego jak migawki. Jak można by stworzyć taki system kopii aby robił się sam i mógłbym ustawiać z jakim opóźnieniem chcę mieć kopie (np. zawsze sprzed 3 dni) i mógł zawsze podpatrzeć pliki pojedynczo. I co najważniejsze, ten system ma się sprawdzić w 100% w razie jakichkolwiek problemów z systemem ale i sprzętowych, bo RAID to zabezpieczenie przed problemami sprzętowymi. Słowem system bezpieczeństwa kopii danych doskonały na domowe rozwiązania - czyli ja używam on robi ;-)
Kopie bezpiecze
Używam RAID1 na każdym z serwerów, którymi zarządzam i polecam. Nawet na swoim domowym serwerze główną partycję postawiłem na mirrorze.
Co do raida właśnie jeden z moich serwerów wysłał mi log, z którego to wyczytałem:
Jeśli chcesz chronić dane przed skasowaniem w Windows XP to rób tak jak ja - napisz sobie prosty skrypt, który będzie kompresował określone foldery/ustawienia w postaci pliku BAT i tyle.
Ja tak robię potem zrzutka na płytę DVD. To zabiera oczywiście około 1h czasu ale lepiej chyba dmuchać na zimne.
A pod Linuksem polecam Rsync i odpowiedniki do wykonywania kopii zapasowych (z uwzględnieniem np. 7 ostatnich wersji pliku itp.).
- Niestety ten system chroni tylko przed uszkodzeniem fizycznym dysku. Nie chroni danych przed skasowaniem np. wskutek błędu użytkownika.
Co do raida właśnie jeden z moich serwerów wysłał mi log, z którego to wyczytałem:
i stwierdzam - jak zawsze - jak dobrze mieć RAID, nie muszę jeździć o 2 nad ranem do klienta.Dec 7 02:04:11 routerd kernel: raid1: Disk failure on hdb1, disabling device.
Jeśli chcesz chronić dane przed skasowaniem w Windows XP to rób tak jak ja - napisz sobie prosty skrypt, który będzie kompresował określone foldery/ustawienia w postaci pliku BAT i tyle.
Ja tak robię potem zrzutka na płytę DVD. To zabiera oczywiście około 1h czasu ale lepiej chyba dmuchać na zimne.
A pod Linuksem polecam Rsync i odpowiedniki do wykonywania kopii zapasowych (z uwzględnieniem np. 7 ostatnich wersji pliku itp.).