OKey, sprawa ma sie nastpeujaco, instaluje etcha przez neta, przy czym moj komp stoi w sieci akademickiej i z netem laczy sie przez transparentne proxy. A więc cała instalka leci bardzo milo az do momentu kiedy pozwalam mu doinstalowac skladniki z sieci, wtedy zacina sie na 5% i nie idzie dalej, ma ktos pomysł ****
//edit
Bez przeklinania na forum!
Kaka'
Pewne problemy z Etchem
Re: Pewne problemy z Etchem
Witam
Dołączę się to wątku.
Instaluje Etcha z najnowszego dostępnego na http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 86/iso-cd/ obrazu pierwszej plytki. Zaraz po wyborze dodatków jakie mają być doinstalowane do systemu podstawowego (domyślnie jest zaznaczone środowisko graficzne) pojawia się komunikat "uruchamianie taskela", a nastepnie "wybierz i zainstaluj oprogramowanie" i pasek postępu zatrzymuje się na 5%.
Wadliwa instalka, czy ja robię coś nie tak? (suma kontrolna obrazu po ściągnieciu na dysk zgadzała się, a płytka nagrała się poprawnie)
Pozdrawiam
Krzysztof
Dołączę się to wątku.
Instaluje Etcha z najnowszego dostępnego na http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 86/iso-cd/ obrazu pierwszej plytki. Zaraz po wyborze dodatków jakie mają być doinstalowane do systemu podstawowego (domyślnie jest zaznaczone środowisko graficzne) pojawia się komunikat "uruchamianie taskela", a nastepnie "wybierz i zainstaluj oprogramowanie" i pasek postępu zatrzymuje się na 5%.
Wadliwa instalka, czy ja robię coś nie tak? (suma kontrolna obrazu po ściągnieciu na dysk zgadzała się, a płytka nagrała się poprawnie)
Pozdrawiam
Krzysztof
Cały problem polega na tym, że brakuje na płycie kluczy do apta, ostatnio miałem podobny problem.
Zobaczcie sobie podczas instalacji konsolkę CTRL+ALT+F4 - tam widać co jest problemem - pakiet nie może być zainstalowany, ponieważ nie ma kluczy pgp.
Dokładnie w tym poście napisałem jak się z tym uporać, w skrócie:
Zobaczcie sobie podczas instalacji konsolkę CTRL+ALT+F4 - tam widać co jest problemem - pakiet nie może być zainstalowany, ponieważ nie ma kluczy pgp.
Dokładnie w tym poście napisałem jak się z tym uporać, w skrócie:
W ogóle wydaje mi się, że cały problem polega na tym, iż jest jakiś błąd na serwerach z pakietami debiana - (lub brak kluczy PGP na płytce), ostatnio instalowałem świeżutkiego debiana na komputerze znajomej i instalka nie potrafiła pobrać niczego z tasksela, ani zainstalować lilo, logi (konsola 4) pokazywały, że nie można zweryfikować poprawności pakietów na serwerze z powodu braku klucza. Dopiero jak dałem z konsoli (F2) coś takiego:<- czy coś podobnego :P to zainstalowało lilo i reszte pakietów dociągnąłem później po restarcie z aptitude, musiałem jednak za każdym razem zgadzać się na instalowanie "niepewnego pakietu".Kod: Zaznacz cały
"apt-install --force-yes lilo"
Tak więc myślę, że problem leży w braku, lub błędnym zapisie klucza na serwerach debiana (lub na cd) [...]...