Jak usun
Jak usunąć KDE 3.5, a zainstalować KDE4?
Witam,
to mój 1 post na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym zmienić środowisko z KDE3.5 na KDE4 lecz nie wiem jak to zrobić.
Czy mógłby ktoś mi napisać jak to zrobić łopatologicznie?
Czytałem >ten< temat ale nic z tego nie zrozumiałem i nie mogę sobie poradzić.
KDE3.5 jest całe po angielsku i nic nie rozumiem z czego połowę aplikacji chciałem wyrzucić, ale gdy to robię usuwa mi całe kde.
Wcześniej miałem openSuse 11 z KDE4 i był bardzo przyjazny i po polsku. Tylko, że strasznie się krzaczył, i dlatego przeszedłem na Debiana.
to mój 1 post na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym zmienić środowisko z KDE3.5 na KDE4 lecz nie wiem jak to zrobić.
Czy mógłby ktoś mi napisać jak to zrobić łopatologicznie?
Czytałem >ten< temat ale nic z tego nie zrozumiałem i nie mogę sobie poradzić.
KDE3.5 jest całe po angielsku i nic nie rozumiem z czego połowę aplikacji chciałem wyrzucić, ale gdy to robię usuwa mi całe kde.
Wcześniej miałem openSuse 11 z KDE4 i był bardzo przyjazny i po polsku. Tylko, że strasznie się krzaczył, i dlatego przeszedłem na Debiana.
Ale jak mam zrobić np takie coś:
Jak mam przenosić lub kopiować foldery ?:|
A to:
albo:Ze strony techbase.kde.org kopiujemy skrypt i doklejamy do ~/.bashrc użytkownika kde4
Upewniamy sie czy posiadamy oprogramowanie w odpowiednich wersjach:
Kod:
$ dpkg -l | grep dbus
dbus musi być w wersji >0.94
Kod:
$ dpkg -l | grep cmake
cmake >=2.4.5
Wylogowujemu się z konta roota:
Kod:
$ exit
i logujemy się na konto użytkownika kde4:
Kod:
$ su kde4
Tworzymy strukturę katalogów:
Kod:
$ mkdir ~/kde && mkdir ~/kde/src
Teraz pobieramy i kompilujemy kdesupport, wklepujemy po koleii polecenia:
Kod:
$ cd ~/kde/src
$ svn checkout svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/kdesupport/
$ cd kdesupport
$ cmakekde
Prawdopodobnie dostaniemy na końcu taki błąd:
Kod:
FILE cannot create directory: /usr/lib[64]/qt4/plugins/crypto. Maybe need administrative privileges.
- - -
make: *** [install] Error 255
Jest to spowodowane tym że qt4 instalowaliśmy z paczek a nie kompilowaliśmy. Dlatego teraz musimy się zalogować na roota:
Kod:
$ su
wydajemy polecenie:
Kod:
$ make install
i wylogowujemy sie z roota:
Kod:
$ exit
Jak mam przenosić lub kopiować foldery ?:|
A to:
było już największą zagadką, próbowałem to wpisać na różne sposoby i nic.$ dpkg -l | grep cmake
Dobrze, w końcu doszedłem jak to zainstalować - jak napisał kolega wyżej przez repozytorium.
Ale... po usunięciu środowiska KDE3 zainstalowałem KDE4 i restart. Nic się nie działo więc zamiast kdm zainstalowałem gdm. £adnie wszystko wchodzi, wpisuję użytkownika, hasło, klikam enter.
A tu bach pokazuje się blado-błękitny ekran, a w lewym górnym rogu jest tylko terminal czarny. A gdzie reszta środowiska? Poszła w las?
Czy coś zrobiłem źle? Jak to naprawić?
Ale... po usunięciu środowiska KDE3 zainstalowałem KDE4 i restart. Nic się nie działo więc zamiast kdm zainstalowałem gdm. £adnie wszystko wchodzi, wpisuję użytkownika, hasło, klikam enter.
A tu bach pokazuje się blado-błękitny ekran, a w lewym górnym rogu jest tylko terminal czarny. A gdzie reszta środowiska? Poszła w las?
Czy coś zrobiłem źle? Jak to naprawić?
-
- Senior Member
Ale miałem Kubuntu, jak i Ubuntu. Fajne dystrybucje, ale w ogóle nie działają mi na nich filmy, a już nie wspomnę o napisach.
A na Kubuntu strasznie mi głośniczki trzeszczały.
Chyba, że podejmiesz się w pomocy mi z tymi filmami? I głośniczkami?
Może niech inni jeszcze coś napiszą - może jakieś rozwiązanie będzie?
Chyba, że podejmiesz się w pomocy mi z tymi filmami? I głośniczkami?
Może niech inni jeszcze coś napiszą - może jakieś rozwiązanie będzie?
-
- Senior Member
Czyli miałeś coś źle skonfigurowane. Głośnik trzeszczał mi... godzinękokosek pisze:Fajne dystrybucje, ale w ogóle nie działają mi na nich filmy :| a już nie wspomnę o napisach.

Załóż temat we właściwym miejscukokosek pisze: Chyba, że podejmiesz się w pomocy mi z tymi filmami? I głośniczkami ?

To wszystko nie jest kwestia ani Debiana, ani innej dystrybucji, ani KDE, a jedynie poprawnego skonfigurowania systemu i zainstalowania odpowiednich paczek.