Jak sprawdzi

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gajosew

Post autor: gajosew »

JarekMk pisze:Wystarczy ln -s dla każdej domeny i działa :)
U mnie to nie pomogło.
Dopiero wpis z mojego poprzedniego postu usunął problem.
librarian

Post autor: librarian »

fenix23: tak był, oto mój /var/www/

Kod: Zaznacz cały

lrwxrwxrwx 1 root root   24 2008-11-17 19:37 analog -> /usr/share/analog/images
drwxr-xr-x 2 root root 4096 2008-11-17 19:37 apache2-default
lrwxrwxrwx 1 root root   21 2008-11-20 18:19 phpmyadmin -> /usr/share/phpmyadmin
gajosew: Nie było właśnie tego wpisu, więc wpisałem jak napisałeś. Następnie dodałem następny wpis do:

@000-default
i dalej nie działa. Aha, miałem źle skonfigurowanego apache2 bo każdy inny użytkownik nie mógł mieć swojego index.html w ~public_html, dlatego poprawiłem to i działa, co mnie zdziwiło, że jeśli wpiszę adres ip w przeglądarce (tylko adres) to wyświetli mi stronę użytkownika, którego jako pierwszego utworzyłem. Następni też działają ale po wpisaniu przed ich nazwą "~". Czy to dobrze, że tak się dzieję (chodzi mi o stronkę tego pierwszego użytkownika) bo myślałem, że jak wpiszę tylko adres to nic się nie stanie (mnie to nie przeszkadza).
Dlatego też proszę o pomoc z tym phpmyadminem. Coby tu jeszcze dodać.
Może to wina czegoś innego? Mówcie jakie konfigi sypnąć jeśli trzeba.
fenix23

Post autor: fenix23 »

A wracając do głównego tematu jest jeszcze mysql konsolowy.

Po pierwsze czy deamon działą:

ps x | grep mysql
Po drugie możemy wydać polecenie mysql -p i sie zalogować ... nie wiem czy domyślnie root jest bez hasła ale chyba tak. Jeśli to nie działa to chyba trzeba mysqla uruchomić w trybie bez tablicy przywilejów zdaje się że:

mysqld_safe --skip-grant-tables
Potem możemy sobie zmienić hasło itd. oczywiście najpierw trzeba serwer zatrzymać np.:

/etc/init.d/mysql stop
Co do phpmyadmin to powinien działać albo chociaż wyświetlić stronę niedziałającego phpmyadmina.
ODPOWIEDZ