Witam.
Jak ustawić aby np. jeden użytkownik miał dopuszczalne maksymalne użycie około 1 % CPU?
Ograniczenie użycia procesora przez użytkownika - jak?
-
DamianM2007
Cześć
Zainteresuj się poleceniem
Za pomocą możesz przydzielić czas procesora, gdzie X to czas w sekundach.
Zainteresuj się poleceniem
Kod: Zaznacz cały
ulimitKod: Zaznacz cały
ulimit -t X^^^
To mu nie pomoze. To ogranicza czas, jaki dany proces moze chodzic, natomiast on (podejrzewam) chce, zeby dany uzytkownik mial dostep do procesora przez caly czas, ale gora X%
Tez mam taka sytuacje i podlaczam sie do pytania. Szukalem dlugo i jedyne co znalazlem, to ustawic dedykowany podsystem na Xen'ie albo czym podobnym i tam wpuscic uzytkownika. (Xen'owi mozna przedzielic X% procesora wedle upodoban).
Ale to na moj gust za duzo roboty
To mu nie pomoze. To ogranicza czas, jaki dany proces moze chodzic, natomiast on (podejrzewam) chce, zeby dany uzytkownik mial dostep do procesora przez caly czas, ale gora X%
Tez mam taka sytuacje i podlaczam sie do pytania. Szukalem dlugo i jedyne co znalazlem, to ustawic dedykowany podsystem na Xen'ie albo czym podobnym i tam wpuscic uzytkownika. (Xen'owi mozna przedzielic X% procesora wedle upodoban).
Ale to na moj gust za duzo roboty
W /etc/security/limits.conf też raczej się ustawia czas dostępu do procesora. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to:ogranicza użycie CPU na x%, ale dla konkretnego procesu (np. po PIDzie), nie zaś dla określonego użytkownika. Używam go ale właśnie do ograniczania jednego programu. Ewentualnie można by napisać skrypt działający cały czas w tle, listujący procesy określonego użytkownika i odpalający dla każdego procesu cpulimita. Ale to raczej nieeleganckie rozwiązanie, choć jak bardzo Wam zależy możecie przetestować ;-)
Kod: Zaznacz cały
cpulimit