Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Środkowy klawisz (przewijania) myszy a wklejanie

Post autor: lis6502 »

Używam KDE 3.5 i strasznie mnie wkurza gdy np przy przeglądaniu netu wcisnę śródklik. To co w schowku jest automatycznie wklejane:/ Da się tego jakoś pozbyć? Menu- Centrum Sterowania- Pulpit- Zachowanie nie przynosi pożądanych efektów...
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

w xorg.conf, w sekcji 'Input Device' musisz dodac odpowiednia opcje 'Button Mapping' i zmapowac srodkowy przycisk np. do lewego.

Ja mam Microsoft Intellimouse i wlasnie sprobowalem, u mnie cos takiego

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "ButtonMapping" "1 1 3 4 5"
EndSection
przemapowuje srodkowy przycisk do lewego (domyslne ustaiwenie to '1 2 3 4 5'). Ale to jest pewnie zalezne do myszy, bedziesz sie musial pobawic ze swoja...

Patrz np. tutaj
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Rozwiązanie połowiczne - midclick jest potrzebny np w Firefox'ie do odpalania linków w zakładkach, do zamykania zakładek... Myślałem bardziej o funkcjonalności z Windows'a, gdzie był w pełni konfigurowalny i spokojnie mogłem przewijać duże teksty... A może inaczej: użytkownicy GNOME: jak to jest u was? Wkleja czy nie wkleja? Pomyślałem, że to może być sprawa środowiska, ale niekoniecznie, może samego Xserwera?
koralgol

Post autor: koralgol »

Z tego co zauwazyłem to domyślne akcje myszy w przeglądarkach w linuxie. Aby to wylączyć to np w

IceWeasel'u (Firefoxie) Edit --> Preferences --> Advanced --> (zakładka) General --> (zaznaczyć) Use autoscrolling

Opera Narzędzia --> Preferencje --> (zakładka) zaawansowane --> (na samym dole) Mysz i klawiatura --> (przycisk) Opcje środkowego przycisku myszy --> i tam zaznaczyć Rozpocznij przesuwanie strony.
hashedone

Post autor: hashedone »

Co do innych środowisk - w Gnome zdaje się środkowy przycisk w ogóle nie ma żadnej domyślnej akcji, w xfce (na które przeszedłem ostatnio) jest lista otwartych okien... to wszystko zależy od środowiska.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Co do firefox'a faktycznie pomogło. To że wkleja w innych programach- cóż, życie :) Dzięki wielkie.
yantar
Member

Post autor: yantar »

koralgol pisze:Opera Narzędzia --> Preferencje --> (zakładka) zaawansowane --> (na samym dole) Mysz i klawiatura --> (przycisk) Opcje środkowego przycisku myszy --> i tam zaznaczyć Rozpocznij przesuwanie strony.
Za to to ja akurat podziekuje, nie wiem dlaczego mi sie ubzduralo, ze to wina schowka systemowego z tym wklejaniem (mam strasznie upierdliwa rolke w myszce) i nie zagladnalem do konfiguracji myszy w Operze zeby to wylaczyc. ]

Re ponizej:
To nie ja to koralgol ;]
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

yantar pisze:IceWeasel'u (Firefoxie) Edit --> Preferences --> Advanced --> (zakładka) General --> (zaznaczyć) Use autoscrolling
Dziękuje za radę :)
ODPOWIEDZ