Debian instalacja spod Windowsa + wvdial

Pomoc dotycząca instalacji systemu
szuwar7

Debian instalacja spod Windowsa + wvdial

Post autor: szuwar7 »

Mam problem. Kupiłem laptopa bez cdromu. Niby istnieje możliwość bootowania z pendriva, ale się nie bootuje. Postanowiłem wykorzystać możliwość instalacji spod Windowsa, ale korzystam do połączenia z siecią pakietu wvdial (blueconnect). Czy istnieje możliwość skorzystania podczas instalacji właśnie z tego pakietu, ewentualnie podanie jako repozytorium miejsca gdzieś na partycji Windows, aby tam umieścić pakiety z płyty?
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Możesz spod Windowsa zainstalować sieciowo:
http://goodbye-microsoft.com/
pobierasz mały pliczek instalacyjny i instalujesz z poziomu Windows.
szuwar7

Chyba się nie zrozumieliśmy. Problemem jest to, że instalator goodbye-microsoft.com do instalacji potrzebuje dostępu do sieci aby ściągnąć pakiety. Niestety ja używam tylko blueconnectu, którego ustawień nie przewiduje instalator. Szukam metody na użycie partycji windowsowej jako repo bądź połączenie się z netem przez blueconnecta w celu ściągnięcia pakietów
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

Mozesz zrobic tak:

1) stworz partycje FAT32 albo ext[23]
2) przez pendrive skopiuj tam zawartosc calego CD instalacyjnego Debiana
3) uzyj np. Unetbootin albo wspomnianego goodbye-microsoft zeby zaczac instalacje
4) jak kernel instalacyjny zabootuje, przejdz na konsole i zamontuj ta partycje np do /mnt
5) w /etc/apt/sources.list wpisz

Kod: Zaznacz cały

deb file:/mnt/dists/stable main contrib/
Wszystko powinno teraz isc z /mnt, czyli z normalnego CD inst. Debiana, chociaz zaznaczam, ze sam tego nigdy nie robilem.
szuwar7

Dzisiaj jeszcze sprawdze

[ Dodano: 2008-11-19, 12:28 ]
Sprawdziłem, nie pójdzie w ten sposób. Zaraz po odpaleniu instalatora nie ma pliku /etc/apt/sources.list, w sumie to nie ma nawet katalogu apt. Do dalszej instalacji (pomijając konfiguracje języka, klawiatury, sieci) potrzebne jest połączenie z internetem. Ma ktoś inny pomysł?

[ Dodano: 2008-11-20, 08:42 ]
problem rozwiązany na: http://www.instantfundas.com/2007/08/in ... -from.html

uwaga: w komentarzach jest mała errata dotycząca Debiana
ODPOWIEDZ