Kernel panic - jak si
Kernel panic - jak się do niego dostać?
Witam.
Chciałbym się zapytać jak dostać się do panica po resecie.
Znaczy się nie jestem w 100% pewien, czy to panic. Po prostu w pewnych okolicznościach przy włączonych X'ach wszystko się wiesza (łącznie z muzyką). Co najśmieszniejsze, mimo iż KDE i wskaźnik myszki nie reagują to przez kilka sekund wyświetlają się jeszcze wyniki pewnych zadań w konsoli :P Może to przez dwurdzeniowy procesor...
Chciałbym się zapytać jak dostać się do panica po resecie.
Znaczy się nie jestem w 100% pewien, czy to panic. Po prostu w pewnych okolicznościach przy włączonych X'ach wszystko się wiesza (łącznie z muzyką). Co najśmieszniejsze, mimo iż KDE i wskaźnik myszki nie reagują to przez kilka sekund wyświetlają się jeszcze wyniki pewnych zadań w konsoli :P Może to przez dwurdzeniowy procesor...
Jak polaczyc desktop i laptop w siec:
To zalezy... Musialbys mi opisac swoja architekture sieci.
To zalezy... Musialbys mi opisac swoja architekture sieci.
- Czy masz dostep do intertenu z laptopa i desktopa?
- Jak tak, to czy laptop ma publiczne ip? W tym przypadku jestesmy w domu.
- Jak nie, to bedziesz musial polaczyc oba komputery w siec lokalna:
- bezposrednio przez skretke,
- poprzez jakis switch.
:f269e1a8bb]Masz skrete? Switch?
no to na laptopie:
Powinno ci wypisac cos podobnego do tego:
To oznacza, ze twoj adres IP jest 192.168.1.2
Teraz sprobuj z desktopa:
( gdzie 192.168.1.2 oczywiscie zastap IP laptopa )
Jezeli bedzie odpowiadac, to sprobuj sie zalogowac na laptop. Napisz na konsoli desktopa:
Kod: Zaznacz cały
ifconfig | grep inet
inet addr:192.168.1.2 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
Teraz sprobuj z desktopa:
ping 192.168.1.2
Jezeli bedzie odpowiadac, to sprobuj sie zalogowac na laptop. Napisz na konsoli desktopa:
ssh -l UZYTKOWNIK 192.168.1.2
1. Skombinuj drugi kabel i podlacz laptopa.
albo
2. Zrebootuj laptopa do Windows, (zakladam, ze Windows laczy sie z routerem wireless?), tam zainstaluj program 'Putty' (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html) i spod Putty zaloguj sie na desktopa.
albo
3. Skombinuj 'skretke' (rodzaj kabla ethernetowego) i polacz nia bezposrednio laptopa i desktopa. Normalnym kablem (chyba? byc moze nowe karty sieciowe maja dynamiczne wykrywanie polaryzacji? Niech ktos mnie tu poprawi) najprawdopodobniej sie nie polaczysz.
albo
2. Zrebootuj laptopa do Windows, (zakladam, ze Windows laczy sie z routerem wireless?), tam zainstaluj program 'Putty' (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html) i spod Putty zaloguj sie na desktopa.
albo
3. Skombinuj 'skretke' (rodzaj kabla ethernetowego) i polacz nia bezposrednio laptopa i desktopa. Normalnym kablem (chyba? byc moze nowe karty sieciowe maja dynamiczne wykrywanie polaryzacji? Niech ktos mnie tu poprawi) najprawdopodobniej sie nie polaczysz.