tryb single user i przenoszenie partycji /home

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
Andyk
Beginner

tryb single user i przenoszenie partycji /home

Post autor: Andyk »

Witam

Zacząłem przygodę z Linuksem, spodobało mi się Kubuntu. Mam je w wersji 8.01. Jestem początkujący w zasadzie, ale coś tam powiedzmy, że wiem gdzie dzwonią jeśli chodzi o ten system.
Przy instalacji jedną partycję wybrałem jako główną "/", a drugą zamontowałem "/home" Teraz chciałbym przenieść wszystko z tej /home na główną czyli cały katalog /home. Robię to w celu poznawczym, nie jest mi to w sumie potrzebne. Napotkałem problem. Znalazłem bardzo fajny opis tej operacji tutaj www.gentoo.org/doc/pl/articles/partitioning-p1.xml.
Problem pojawił się w punkcie 4 przy poleceniu:

Kod: Zaznacz cały

init 1
wklepuje, to polecenie, ale moje Kubuntu się wtedy wyłącza. Widzę pasek postępu, który dochodzi do końca i tak zostaje, i nic się nie dzieje. Próbowałem to obejść, ale nie wszystko wyszło bo jak chciałem skorzystać z polecenia:

/dev/???   /home   ext2   defaults 1 2
dostałem informację, że brak dostępu. Kombinowałem trochę sam ale napsułem w systemie tylko. Wiem, że to pewnie proste ale jakbym się tego nauczył to już by mały kroczek w przygodzie z Linuksem był :)
Co robię źle? Lub gdzie brakuje mi wiedzy?
Smike

Post autor: Smike »

1.
W pliku /boot/grub/menu.lst powinna być pozycja wyboru startu konkretnego jądra w trybie "single user".
Np:

kernel          /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=/dev/sda3 ro single vga=791
2.
Ten wpis w /etc/fstab dotyczący partycji home nie będzie juz potrzebny jeśli kopiowanie/przenoszenie
powiodło się. Na początku tej linii wstaw znak #. Ty masz dokonać czegoś przeciwnego do tego co jest w opisie. Likwidujesz partycję a nie tworzysz.
Montujesz partycję z katalogami użytkowników (np. jeżeli home znajduje się na sda4):

mount -t FS /dev/sda4 /mnt/jakis_katalog
to FS oznacza konkretny system plików założony na partycji sda4. Następnie wykonujesz kopiowanie
do katalogu /home:

cp -axv /mnt/jakis_katalog/* /home
Edytujesz fstab... i reset. Oczywiście zanim nie sprawdzisz poprawności przenosin nie kasujesz zawartości sda4.
ODPOWIEDZ