[+] opera brak polskich znaczków w menu
- mesiu84
- Beginner
[+] opera brak polskich znaczków w menu
Po dość długiej przerwie postanowiłem wypróbować najnowszą operę, jak się okazało działa wszystko ładnie ślicznie, ale niestety w menu znajdującym się u góry brak polskich krzaczków i tak dla przykładu zamiast mieć tam napisane "Narzędzia" to u mnie jest "Narz[]dzia". Ogólnie nie wyświetla mi tam: źżąęńść. Wie ktoś jak to poprawić?
Jakie masz domyślne
Przejrzyj system pod kątem opisanym w moim poście: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=56053#56053
Jaką masz ustawioną czcionkę systemową?
Jakie środowiska graficzne masz w systemie?
Kod: Zaznacz cały
locale
Jaką masz ustawioną czcionkę systemową?
Jakie środowiska graficzne masz w systemie?
Winę ponosi czcionka ttf-bitstream-vera.mesiu84 pisze:Nie jestem pewien czy to sprawa locali,
Nie posiada ona pełnego zestawu polskich znaków w iso-8859-2. Nie wymieniłeś informacji o ,,ł, ó''. Osobiście nie pozwalam aby znajdowała się ona w systemie przed jego pełną polonizacją.
Domyślnie jest używana przez programy w wersji angielskiej i przez to posiada wysoki priorytet na liście domyślnych czcionek ekranowych.
Nie zawsze pomaga prosta zmiana czcionki tak jak proponuje yantar.
Problem rozwiązuje polonizacja systemu, głównie czcionki i ich konfiguracja. Usunięcie ttf-bitstream-vera.
Być może można to wykonać inaczej i prościej. Przez edycję jakichś plików. Jednak nie drążę tematu ponieważ problem u mnie nie występuje. Instaluję i konfiguruję to wszystko co podałem wyżej w odnośniku.
Praktycznie też przy nowych instalacjach systemu problem ten nie istnieje, a stare (wcześniejsze) mają problem rozwiązany.