Posiadam Debiana 3.1 , z tego co doczytałem na forum jest to Sarge :-)
Instaluję to wg instrukcji którą znalazłem tu na forum (http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819). Instaluje Debiana, włącza się do trybu takstowego, loguję się jako root. "apt-cdrom add" -> "apt-get install xserver-xfree86 xbase-clients xfonts-base xterm" instaluje się, później to konfiguruję. Następnie "apt-get install kde kde-i18n-pl", też się instaluje i na końcu "apt-get install kdm". Wszustko ok.
Ale po zainstalowaniu tego wszystkiego wpisuje startx i włącza się czarny ekran i po chwili wraca do trybu tekstowego z błędami. Pisze coś o klawiaturze,, myszy, i na końcu takie coś
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaning.
Spotkał się ktoś z tym ?? Tylko proszę nie piszcie mi żebym zaktualizował Debiana do etch bo nie mogę się połączyć z internem na Debianie i mam słaby internet, nikt by mi nie ściągnął tej wersji.
Shadow pisze:Tylko proszę nie piszcie mi żebym zaktualizował Debiana do etch
zaktualizuj do Etcha
albo zassaj pierwszą płytę CD, nawet przy "słabym" necie jest to jedna/dwie nocki ściągania, a naprawdę warto, bo Sarge jest przestarzały (ma ok 3 lata), a Etch jest aktualny, często też Sarge stwarza dużo więcej problemów niż Etch. Po prostu moja rada taka - instaluj Etcha, to rozwiążę Twój problem. To zresztą chyba czytałeś: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645
Hehe, jakby to powiedzieć ... wpisałem dpkg-reconfigure xserver-xfree86 i włączyła się ponowna konfiguracja :-) Zauważyłem, że było więcej opcji do wyboru i naklikałem to co sądziłem za odpowiednia 8-) . I tak naklikałem że się włączyło :mrgreen: ujżałem piękny pulpit kde. Tylko taki biedny bo mam wersję KDE 3.3 :-/ i nie wykrywa mi cd-romu.
tak wystarczy jedna płyta, bo na niej masz wszystko co potrzebne: Debiana, xorga, i środowisko graficzne (samo, bez pakietów należących do tego środowiska, ale te pakiety zazwyczaj są nie potrzebne, bo zainstalujesz sobie tylko to co potrzebujesz później), środowiska są 3: gnome, kde, xfce - zależnie od płyty którą ściągniesz. tak więc CD1 w zupełności wystarczy
PS.
a nie prościej uaktualnić, jeśli teraz Ci działa??
A aktualizacja dużo zajmuje?? pozatym nie mogę płyty otworzyć, a na niej mam pliki do instalacji internetu (modem ED77, orange). Radiowy, trochę słabo, poprzoszę kolegę to mi może ściągnie tą jedną płytę. Chyba że aktualizacja nie zajmuje dużo to sam ściągnę, w tamtym temacie nie znalazłem nic o ilości ściąganych MB.
Shadow, aktualizacja zajmuje rożnie, zależy ile masz pakietów zainstalowanych, bo aktualizacja uaktualnia Twoje wszystkie pakiety do wersji z repozytorium.
Shadow pisze:nie mogę płyty otworzyć
a zamontowałeś ją? możesz ja zamontować poleceniem:
Czyli on będzie ściągał 217 czy 117 MB czy tylko na dysku potrzebuje 117 MB a ściągnie np 50 MB ??
Da się jakoś wybrać co on ma ściągać czy musi to wszystko ?? Mam Internet radiowy i trochę za dużo ściągać 117 mb (217 :shock: ) tym bardziej że jak ściągnę w miesiącu 500 mb danych to mi transfer zmniejszają do 2 kb/s :-x
będzie ściągnięte 217MB, a po zainstalowaniu zajmie Ci dodatkowo jeszcze 117MB miejsca na dysku.
Shadow pisze:Da się jakoś wybrać co on ma ściągać czy musi to wszystko ??
tak da się, ale nie ma to większego sensu (chociaż w Twoim przypadku jest inaczej) polecam do aktualizacji "po części" użyć synaptic.
najpierw zaktualizuj jajo, xorga, i zależności, a resztę jak będziesz miał nowe rezerwy transferu.
PS.
co to za net?? że zmniejszają transfer po 500MB, polecam zmienić dostawcę.