jak uzyska
jak uzyskać takie przezroczyste foldery w gnome?
W jaki sposób mogę uzyskać w gnome taki efekt by foldery były przezroczyste ja tu: link
- parrotlarch
- Beginner
W repozytoriach.wilk_DB pisze:a gdzie dokładniej w kompiz tego szukać??
Jeżeli masz Ubuntu 8.04 to masz już wbudowanego Compiz'a. Wystarczy go włączyć, klikasz prawym myszy na pulpicie, wybierasz zakładkę 'efekty' (czy jakoś tak podobnie), wybierasz opcje z 'full efektami'. Teraz jeszcze musisz sobie zainstalować program do konfiguracji Compiz'a.
Konkretnie nie pamiętam jak się paczka nazywa, więc wyszukaj w Synptic'u: Advenced Desktop Effects Settings.
Może trochę stary temat ale pomyślałem że przyda się dla potomnych.
Aby zrobić takie przezroczyste foldery należy odpalić ,,menedżera ustawień Compiz (System>Perefencje>Menedżer ustawień Compiz), jeżeli nie ma to:
Teraz przechodzimy do wtyczki "Opacity, Brightness and Saturation", klikamy "Nowy" i wpisujemy w polu Windows:za pomocą suwaka ustawiamy poziom przezroczystości i gotowe. Dodatkowo aby ustawić przezroczystość menu rozwijanego, zamiast należy wpisać:oraz
Aby zrobić takie przezroczyste foldery należy odpalić ,,menedżera ustawień Compiz (System>Perefencje>Menedżer ustawień Compiz), jeżeli nie ma to:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install compizconfig-settings-manager
"class=Nautilus"
"class=Nautilus"
"dropdownmenu"
"popupmenu"