Netia24 a Debian.

Ogólne pytania dotyczące systemu
konju009

Netia24 a Debian.

Post autor: konju009 »

postanowiłem zmienić dostep do internetu i zdecydowąłem się na netie24. W związku z tym postanowiłem zwrócić się o rade a mianowicie: jaki modem dają standardowo czyżby Speedtouch 330 czyli ten sam co w neo i czy Debian standardowo (mam kernela2,6) ma sterowniki dla modemów adsl.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

nie wiem o co dokładnie Ci chodzi, ale sam zmieniam tp na netie i zostaję przy aktualnym modemie z tepsy, więc sterowniki te same, itp

a z tego co się domyślałem (i przy okazji dopytałem) to tylko będę musiał zmienić parametry łącza, oraz nazwę użytkownika i hasło.

więc raczej nie będziesz miał problemów :)

PS.
modem z tepsy sobie chyba zostawiasz ?? bo nie masz obowiązku go oddać (w końcu go kupiłeś), a netia bez problemów pójdzie na modenie z tepsy.

aloha
konju009

Post autor: konju009 »

teraz niemam zadnego modemu adsl bo nigdy nie miałem noestrady obecnie korzystam z "osiedlówki".osobiście nieznam nikogo kto korzysta z netii i bardzo mi zależy na tej informacji bo wtedy znajde sterowniki i juz zapisze je na dysku i bede miał spokój. i czy neostrada lub netia startuje automatycznie z kde i czy jest mozliwe korzystanie z internetu kiedy niemam włączonego GUI tylko sama konsole.
velmafia
Member

najlepiej (najprościej) jest kupić router adsl (ale jest droższy od modemu, więc nie każdy sobie na to pozwala), wtedy nie musisz mieć żadnych sterowników, bo po prostu podpinasz kabel pod kartę sieciową i konfigurujesz sieć (lub DHCP robi to za Ciebie).

ale jeśli chodzi o modemy, to instalacja będzie przebiegała podobnie jak w neo, tylko inne dane będziesz musiał wpisać w profilu rejestracji, więc opisy do neo i odrobina chęci Ci wystarczą. ;)

aloha
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Ja mama neostradę na speedtouch skofigurowaną wg opisu, który podałem w linkach na forum. Włącza się automatycznie przy starcie komputera, można korzystać także wtedy, gdy nie ma trybu graficznego tylko konsola.
velmafia
Member

mlyczek, tylko IHMO router jest dużo lepszym rozwiązaniem (ale droższym), ponieważ cała konfiguracja jest dużo prostrza i dzięki niemu można skonfigurować sieć już podczas instalacji, co pozwala na dostęp do repozytoriów.
ale jak zwykle, trzeba mieć pieniądze.

PS.
Nie mówię że modemy są "bee", bo modemy znakomicie spełniają swoje zadanie, ale mimo wszystko routery są lepsze.

aloha
Partition

Post autor: Partition »

Jestem klientem netii, w obecnej chwili posiadam router sprzętowy z wbudowanym modemem ADSL.
Co do konfiguracji modemu polecam: forum.ubuntu.pl
O ile się nie mylę różnica jest taka że Neo korzysta z pppoa a Net24 pppoe. Więc powinno wystarczy zmienić ścieżkę do biblioteki.
Pozdrawiam.
Carpath

Post autor: Carpath »

Witam
PPPOE mamy tylko jesli korzystamy z infrastruktury Netii.Przechodzac z Neo na Net24 jedyne co nalezy zmienic w konfigach to haslo i login a enkapsulacja jest nadal PPPOA.Tak przynajmniej sprawa wyglada u mnie na Slacku wiec na Debianie napewno jest tak samo,chociaz moge (watpie) sie mylic bo obecnie usiluje odpalic neta na Debianie i sposob ze Slacka niestety nie dziala ale cos sie wymysli :)
Olivia
Beginner

Post autor: Olivia »

Witam

A jaka jest sytuacja z GTS energis i multimo?

Bo własnie mam problem z konfiguracja neta.... zrobiłam wszystko dla pppoe i ...no własnie:

Kod: Zaznacz cały

Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: pppd 2.4.3 started by root, uid 0
Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: Using interface ppp0
Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/2
Mar 13 22:31:19 localhost pppoe[3665]: Interface ppp0 is not Ethernet
Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: Modem hangup
Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: Connection terminated.
Mar 13 22:31:19 localhost pppd[3664]: Exit.
Mam modemy z neo-i sagema i speedtoucha.
velmafia
Member

witam

dzisiaj odpaliłem już net24 na debianie, przesiadłem sie z neo.
okazało się że jedyną zmianą jaką musiałem wprowadzić (oprócz loginu i hasła) była zmiana nazwy pliku /etc/ppp/chap-secrets na /etc/ppp/pap-secrets

a neostrade konfigurowałem tak:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=977

aloha
ODPOWIEDZ