mam problem z konfiguracją xorg. Mój komputer to stary laptop Fujitsu Lifebook C345 (PII266/128MB RAM/3GB HDD/grafika Trident 9388/LCD 14"). System to Debian etch. Problem polega na tym, że mimo ustawionej głębi koloru na 16, wyświetlana grafika jest znacznie gorsza (na moje oko to 256 kolorów). Próbowałem już wielokrotnie konfigurować xorg i bez rezultatów. Wcześniej mialem problem, że jak była nastawiona większa głębia kolorów niż 16 to maksymalna rozdzielczość to była 640x480. Jedynie w 16 bitach osiągam prawidłową rozdzielczość (1024x768). W innych dystrybucjach (DreamLinux, Slax, Knoppix, Mandriva) jest podobnie. Jedynie w Puppy Linux i DSL udało mi się poprawnie skonfigurować grafikę, ale dystrybucje te nie pracowały na xorg tylko na XVesa. Czy oznacza to że moja grafika nie działa z xorg?
Szukałem rozwiązania na forach (zarówno polskich jak i angielskich) ale nic mi nie pomogło.
W załączeniu plik konfiguracyjny i log.
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-10-30, 08:38 ]
Po kilku dniach walki poddałem się i uruchomiłem Debiana na sterownikach Vesa. Te Trident'a muszą być jakieś wadliwe (ich ponowna instalacja nic nie dawała). Vesa pracuje ładnie w pełnej rozdzielczości i palecie kolorów. A że grafika jest stara to mi wystarczy.
Jeżeli ktoś potrafi rozwiązać problem to proszę o poradę, w przeciwnym wypadku temat można uznać za zamknięty.
Przy okazji mogę powiedzieć że na laptopie Fujitsu LifeBook C345 (PII 266MHz, 128MB RAM, 3GB HDD) Debian Etch z Xfce chodzi ładnie, zajętość pamięci po instalacji systemu to jakieś 40-50% RAM i 0% SWAP. Większość urządzeń została wykryta i działa bez problemów.
Pozdrawiam