[+] problem z uruchomieniem Debiana Etch po instalacji

Pomoc dotycząca instalacji systemu
naul

[+] problem z uruchomieniem Debiana Etch po instalacji

Post autor: naul »

Witam. Jestem zupełnie zielony w kwestii Linuksa. Zainstalowałem po raz pierwszy w życiu Debiana z płytki: debian-40r4a-amd64-DVD-1.iso. Instalacja przebiegła bez problemów. Po instalacji, w GRUB-ie wybieram Debiana do uruchomienia, zaczyna się ładować, na ekranie przewijają się wiersze nic mi niemówiących informacji, po chwili na monitorze u dołu pojawiają się białe pionowe kreski, komputer wydaje krótkie "piknięcie" z głośniczka i nic dalej się nie dzieje. Lampka kontrolna z monitora zmienia swój kolor na pomarańczowy. Kombinacja klawiszy ctr + alt + del nic nie skutkuje. Jak wciskam enter to pojawia się znów krótki taki sam dźwięk. Mogę tak w nieskończoność. Wybór w grubie drugiego wiersza od góry ( z końcówką single user mode) daje takie same efekty, jedyna różnica że w między czasie prosi mnie o hasło dla roota.
¦ciągnąłem raz jeszcze obraz płytki, sprawdziłem sumę kontrolną - zgadzała się, nagrałem płytkę najwolniej jak mogłem i zainstalowałem system raz jeszcze ale efekty są takie same.
Czy możecie mi jakoś pomóc abym stał się kolejnym szczęśliwym posiadaczem Debiana.

Elementy komputera to:
AMD Athlon 64 X2 Dual 5200+
2,00 GB ramu DDR2
karta graficzna asus geforce 8500 gt

Debian zainstalowany jest na oddzielnym dysku ATA Samsung sp165n (pierwsza połowa z niego jest pustą partycją NTFS)
Drugi dysk z Windows XP to Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Przewijające się wiersze to norma, z czasem te informacje zaczną coś mówić ;)

Czy po spokojnym odczekaniu dłuższej chwili ostatecznie nie wraca do trybu tekstowego?

Czy przy single user mode ekran też gaśnie na amen?

Może dobrze byłoby zainstalować testowego Lenny'ego... (tak, wiem, że często to mówię ;-P ). Działa stabilnie i jest świeższy, może lepiej wspierać sprzęt.
naul

Post autor: naul »

Tak jak polecałeś zainstalowałem testowego Lenny'ego i działa :) Teraz pora na naukę nowego systemu :)
Pozdrawiam
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

No to bomba :) Mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Polecam poprawienie repozytoriów w /etc/apt/sources.list z "lenny" na "testing", wtedy już zawsze będziesz miał aktualny system ;)
ODPOWIEDZ